Zaterdag, 23 november, 2019

Geschreven door: Richmen, Era
Recensie door: Stil, Jacqueline

De Saraceense samenzwering

[Recensie] Bij het lezen van dit prachtige boek waan ik mij in een James Bond film, maar dan Amerikaans. Inclusief bijzondere spionage gadgets, overvloedig alcoholgebruik en mooie vrouwen. Het enige dat nog ontbreekt is de herkenningstune.

Hoofdpersoon Jim Matteo is een Amerikaanse spion, die wordt ingezet wanneer er in Iran splijtstofstaven blijken te zijn gestolen. Het gevaar dreigt dat er een nucleaire oorlog uitbreekt, in ieder geval dat er vele slachtoffers zullen vallen. De Amerikaanse overheid wil dit voorkomen.

Jim leert de Iraanse Soraya kennen, die hem wel wat informatie kan geven. Volgens haar zijn de splijtstofstaven gestolen dooreen groepering die zich de Saraceense Strijders noemt. Dat is de naam voor een historische groepering die zich in de 8e eeuw tot de Islam bekeerde en het symbool werd voor moslims die ten strijde trekken tegen het christendom. De christenen startten daarop antipropaganda en kruistochten tegen de Islam.

Wat blijkt is dat de nazaten van deze Saracenen kinderen van Islamieten trauma’s tegenover het christendom laten oplopen, door zich voor te doen als christenen die hun ouders beestachtig afslachten terwijl zij gedwongen worden om toe te kijken. Op deze manier hopen zij kinderen te rekruteren voor hun zaak.

Trouw

In een bestek van twee maanden die het boek omvat, probeert Jim de zaak op te lossen. Al vrij snel komen hij en zijn collega’s een paar splijtstofstaven op het spoor, maar dit blijkt een afleidingsmanoeuvre.

Ze halen de staven op, maar ondertussen vinden er grote aanslagen plaats op het Sint Pieterplein in Rome. De codes die zij daar vinden, leiden Jim naar de locatie en het tijdstip van de volgende aanslagen.

Tess is de vrouw die heel goed is in het oplossen van dergelijk soort geheimtaal. Zij ontdekt dat er een verband is met de Bijbelse Apocalyps. Er zijn vier ruiters, en een valse profeet. Wanneer zij deze personen proberen te vinden, gaat er van alles mis, en komen zij tegelijkertijd steeds meer op het spoor. Slagen zij erin hun missie om de aanslagen te verijdelen en de splijtstofstaven terug te winnen?

Halverwege het boek verschijnt brandweerman Greg ten tonele. Hij wordt de tweede hoofdpersoon, en verloor zijn vriendin tijdens de aanslag op 9/11 op het WTC. Hij is nog altijd niet over het verdriet heen, maar Jim zet hem in om hem te helpen. We zien hoe hij daarmee worstelt.

Dit spannende en actuele boek is geschreven door Era Richmen, wat een pseudoniem is voor schrijversduo Herman Zandstra en Eric Bakker.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles