Zaterdag, 12 december, 2020

Geschreven door: Carter, Graham
Artikel door: Koskamp, Maria

De verhalendief

Wat moet je met boeken doen?

[Recensie] Olivia houdt van lezen en voorgelezen worden en is gek op boeken. Zij beleeft veel avonturen in De verhalendief, door het lezen van boeken. Alleen wordt haar stad nu geteisterd door een verhalendief die alle boeken bij alle mensen steelt. Olivia moet op onderzoek uit hoe dit kan. Ondertussen bedenkt de verhalendief wat hij met een boek moet doen en waarom de mensen zoveel van die bundels papier houden.

Olivia besluit om als een piraat de zeeƫn te bevaren, als een beroemde detective op zoek te gaan naar aanwijzingen en als een dappere ontdekkingsreiziger vreemde, nieuwe landen te trotseren op zoek naar alle gestolen boeken. En ze vindt de verhalendief die ze moet leren van boeken en lezen te houden en de verhalen te delen met elkaar. Het lukt haar om de verhalendief om te toveren tot een boekenliefhebber.

Wederom is dit een prachtig prentenboek met een mooie boodschap over wat boeken met je kan doen. Het belang van lezen komt door de vraag van de verhalendief mooi naar voren. Zijn vraag over wat je met boeken moet doen zullen veel leerlingen in deze tijd ook hebben. Hoe mooi is het dan dat Olivia kan uitleggen welke meerwaarde het lezen van een boek heeft.

Dit doet ze puur door De verhalendief voor te lezen en mee te nemen in prachtige avonturen. De verhalendief snapt dan ineens waarom boeken zo geliefd zijn en wordt dan zelf ook iemand die deze passie overdraagt. Boeken zijn magisch en de moeite waard om te delen met anderen. De prenten zijn prachtig vormgegeven en de taal is eenvoudig, maar verhalend en treffend. De verhalendief is een prachtig prentenboek om in de onderbouw van de basisschool voor te lezen.

ScĆØnes

Eerder verschenen op yourstrulythestoryteller