Zaterdag, 16 mei, 2020

Geschreven door: Riley, Lucinda
Artikel door: Arts-Honselaar, Hanneke

De vlinderkamer

Een fijne roman waar dochters, moeders en oma’s zich in zullen herkennen

[Recensie] Deze heerlijke roman speelt zich af op het platteland van Engeland. De negenenzestig jarige Posy Montague, oud-studente plantkunde aan Cambridge en eigenaresse van het landhuis Admiral House in Suffolk, is verknocht aan de tuinen van het landhuis en heeft in haar eentje deze tuinen hersteld nadat ze het huis na de dood van haar man weer betrok met haar twee zoontjes.

Het verhaal omspeelt het leven van Posy, die inmiddels oma is, en gaat in tussenliggende hoofdstukken terug naar haar kinder, jeugd en jongvolwassen jaren. Als kind hielp zij haar vader vlinders te vangen tot hij door de oorlog werd weggeroepen om als piloot dienst te doen. Posy kreeg van hem de opdracht om tijdens zijn afwezigheid botanische tekeningen te maken van de planten in de tuin, die hij later zou gebruiken voor het boek dat hij aan het maken was. Het vormde het begin van haar loopbaan bij een van de bekendste botanische tuinen in Londen.

Het boek springt heen en weer tussen de jonge jaren van Posy in het verleden en haar leven als moeder van volwassen kinderen en oma van kleinkinderen in het heden. Het komt dicht bij de belevingswereld van dochters, moeders en oma’s. De zorgen om kinderen, om inkomen, om opvoeding, om gezondheid en de liefde en het verdriet die daarbij horen komen je op iedere pagina van het boek tegemoet. Maar ook het verlangen naar vriendschap, liefde en geborgenheid.

Het boek volgt naast het leven van Posy ook dat van haar beide zoons Sam en Nick, tegenpolen van elkaar. We volgen hun liefdesleven, de mislukkingen in het leven, hun zorgen en hun successen en de band met hun moeder en het ouderlijk huis. Ook hier komt het verhaal weer dicht bij de lezer. Herkenbare situaties, herkenbare gevoelens, herkenbare zorgen en vragen.

Schrijven Magazine

Ondanks de soms lastige situaties, het pijnlijke verleden en het soms noodzakelijke afscheid blijft het verhaal licht en vriendelijk vanwege de warme betrokkenheid en zorg voor elkaar. Een fijn boek om tijdens vakanties in het zonnetje te lezen en er inspiratie in te vinden voor je eigen vragen en zoeken.

Lucinda Riley is onder andere de auteur van De zeven zussen, het bestverkochte boek 2018 en 2019. Naast diverse romans onder het pseudoniem Lucinda Riley schreef zij daarvoor onder haar eigen naa Lucinda Edmonds diverse romans.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles