"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Weense sigarenboer

Vrijdag, 21 februari, 2020

Geschreven door: Robert Seethaler
Artikel door: Lalagè

Bijzondere vriendschap, somber decor

[Recensie] In 1937 vertrekt de 17-jarige Franz naar Wenen. Hij is opgegroeid bij zijn moeder in een klein dorp aan een prachtig meer. Maar nu hun weldoener is overleden, moet Franz zelf de kost verdienen. Hij wordt de leerjongen van een sigarenboer, een oude kennis van zijn moeder. Elke dag zit hij op een krukje om de kranten en bladen te lezen, want een sigarenboer moet immers goed op de hoogte zijn van wat er speelt in de wereld en wat hij zijn klanten aan leesvoer kan adviseren.

Net als in Een heel leven vertelt Robert Seethaler een klein verhaal over een gewone man, die beïnvloed wordt door de ontwikkelingen van zijn tijd. In 1938 wordt Oostenrijk ingelijfd bij Duitsland, door de Oostenrijkse Hitler. Joodse mensen krijgen het zwaar te verduren. Naast zijn baas leert Franz nog een jood kennen: de beroemde professor Sigmund Freud, die regelmatig in het winkeltje kranten en rookwaar koopt. Franz vraagt hem om raad. Hij krijgt het advies om een meisje te zoeken, maar dat levert enkel problemen op. Wie kan immers nog normaal functioneren als hij verliefd is.

De gesprekken van Franz met Freud zijn prachtig beschreven in De Weense sigarenboer, dat prima vertaald is door Liesbeth van Nes. De professor beseft dat hij ook maar weinig weet van de menselijke geest, ook al heeft hij er dikke boeken over geschreven. Op advies van Freud schrijft Franz elke dag zijn dromen op. Op een dag plakt hij het papier met zijn nachtgedachten op de winkelruit. Dat trekt nieuwe klanten.

“Overdag wilde je eigenlijk helemaal niet weten wat er in de mensen omgaat, bovendien was er van een dergelijke doorsnee-hoofdinhoud toch al niet overmatig veel te verwachten. Maar ’s nachts, dacht hij verder, in de stille donkere uren, zou het er al anders uitzien. Dan zou de voorzichtigheid die ieder eigen is, niet langer in de weg staan, en alle angsten, begeertes en hersenspinsels konden ongeremd door het brein spoken.”

Boekenkrant

Het is een bijzondere vriendschap tussen de jonge en de oude man, veel dieper dan het contact dat Franz met zijn baas heeft. Die is ook joods, maar met hem loopt het minder goed af dan met Freud, die naar Engeland vlucht. Over Franz zelf is het einde niet helemaal duidelijk. Zijn rustige leven zal nooit meer hetzelfde zijn na de oorlogsjaren. Hij zal het wel nemen zoals het komt, zoals hij altijd heeft gedaan. En af en toe zal hij zijn hart volgen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Eerder verschenen op Lalageleest


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “De Weense sigarenboer

  1. Eenprachtige enontroerende vertelling van een jonge Oostenrijkse dorpsjongen, over de wondere wereld van de grote stad WENEN, waarin hij werk vindt in het onbeduidend lijkende sigaren winkeltje van een een eerlijke oude Wener, die een behulpzame vriend is .
    De beklemmende sfeer van de naderende tweedewereld oorlog wordt in dit winkeltje echter steeds duidelijker. Vooral door de gedragingen van de MEEST uiteenlopende bezoekers, zoals de vriendelijke oude ECHTE HEER FREUD, waar mee de jonge sigaren verkoper steeds nauwer bevriend raakt, en waarbij duidelijk wordt dat het leven in WENEN steeds onbegrijpelijker EN gevaarlijker wordt. Overal duiken spionnen en verklikkers op, waarbij hetvroegere landelijke dorpsleventje van de totaalverbijsterde jonge hoofdpersoon in een onbereikbare droom blijkt te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur:

Het veld

De Weense sigarenboer

Een heel leven