Zaterdag, 18 juli, 2020

Geschreven door: Bunting, Philip
Artikel door: Pontororing, Rita

De wereldse wijsheid van de mier

“Wees net als onze zespotige vriendjes en…”

[Recensie] Een prentenboek over mieren voor jonge lezers. Om deze lezertjes te laten beleven hoeveel mieren er zijn, opent het boek met een heleboel zinnen “En dit is een mier.” Met een heleboel nullen die aangeven dat er gigantisch veel mieren bestaan.

Dan is op plaatjes te zien waar mieren dol op zijn en waar mieren niet dol op zijn. Dit als een inleiding waarbij kinderen mee kunnen kijken op de plaatjes en hun eigen verklaringen kunnen geven. Het stimuleert om door te vragen en aan te moedigen om mee te denken.

Daarna volgen wetenswaardigheden over leven in een kolonie tot hoe een nieuwe kolonie ontstaat. In kleine stapjes met bij elk stapje een illustratie, dus heel helder uitgelegd.

Vervolgens feiten over de taken die bij elke mier past. Gaandeweg het boek worden de informatieve teksten langer. Soms rijst de twijfel  of de informatie juist is. Dat is jammer. Er staat bijvoorbeeld: “Dat denken we.”

Heaven

Er zijn ook grappige elementen verwerkt in De wereldse wijsheid van de mier. Dat is te zien aan de illustraties die de informatie behapbaar maakt en natuurlijk ook het vertellen vergemakkelijkt. Een voorbeeld hiervan is de informatie die in beeld wordt gebracht dat mieren bepaalde vaste taken hebben. Deze informatie is op een leuke en leerzame wijze weergegeven. Zowel de tekst als de illustraties zijn van de hand van Philip Bunting. Een leuk klein detail is de manier waarop zijn naam op de binnenpagina  is geschreven.

De korte teksten maken het boek eveneens levendig. Vooral het nut van de mieren èn de betekenis voor het milieu staan duidelijk beschreven. Zeker een boek om thuis met kinderen te bekijken en voor te lezen. Mieren zijn niet populair en dan is De wereldse wijsheid van de mier een leerzaam boek. om meer over de wereld van de mieren te lezen. En natuurlijk komt dit boek ook tot zijn recht in een klassensituatie. De inhoud geeft genoeg aanleiding om er met kinderen over te praten. Een minpuntje is de titel van het boek, niet zo pakkend en best wel lastig te begrijpen voor jonge kinderen.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles.