Zaterdag, 14 mei, 2022

Geschreven door: Merel, Kim
Recensie door: Rovers, Jolanda

Dit is ... natuur!

Voor alle natuurontdekkers, groot en klein

[Recensie] Kim Merel, bioloog die schrijft en illustreert, weet heel veel van de natuur. Maar toen haar dochtertje haar vroeg wat dat dan is, natuur, wist Merel er tóch geen pasklaar antwoord op te geven. Een betere voedingsbodem voor een prachtig, door haar zelf geïllustreerd, prentenboek is er natuurlijk niet. Een ontdekkingsboek voor bijna alle leeftijden.

Je wordt in het boek verwelkomd door een kindje dat ook van de natuur houdt. En dat kindje nodigt je uit om samen op onderzoek te gaan. De essentie van wat natuur is, wordt vrij snel duidelijk: alles wat niet door mensen is gemaakt, is natuur. En dat is, ondanks alle zorgen om diezelfde natuur, gelukkig nog heel veel.

Van groot naar klein
Het begint groot: het heelal met de zon, maan, sterren en de aarde. Dan het land en de zee. Grote dieren, kleine dieren. Heel kleine dieren. Dieren die zo klein zijn dat je ze niet eens kunt zien! Wist je bijvoorbeeld dat drie op de vier dieren een insect is?

De kringloop van het leven
Merel gaat geen onderwerp uit de weg. Er zijn momenten dat dieren vertederen, maar er zijn zeker ook gevallen waar wij van griezelen. Bijvoorbeeld omdat dieren een ander dier opeten. Maar ook de seizoenen kun je zien als de circle of life. Elke lente een nieuw begin. Ook voor de planten. Waarvan er trouwens ook eentje bestaat die muizen eet! De natuur kan ook mooie kunstjes. Zo wordt een rups een vlinder, wordt kikkerdril een grote kikker en zo zijn er nog wel meer metamorfoses. En het mooie is, alles in de natuur heeft alles nodig. Want alleen samen vormen ze de natuur! Net als jij zelf. Jij bent ook natuur. Daar ga je in dit boek ook iets over leren: hoe zie jij er aan de binnenkant uit? Hoe komt het dat jij ademt en kan lopen?

Bazarow

De natuur moet blijven!
Wij kunnen als mens niet zonder natuur. Zo eindigt het boek met vriendelijke tips over wat wij allemaal kunnen doen om te zorgen dat de natuur gezond is en blijft. Want de natuur, dat is bijna álles! Het is eigenlijk een groot wonder! En dan nodigt het kindje je uit om lekker naar buiten te gaan, de wind te voelen, aan een bloem te ruiken of met je blote voeten in het gras te lopen. Natuurlijk!

Behalve de korte teksten zijn ook de prachtige tekeningen zelf voorzien van woorden met pijlen, zodat je als (voor)lezer nog wat meer uitleg hebt. Het boek is vanaf een jaar of 7, 8 ook goed zelf te lezen.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles