"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dwars door de Middellandse Zee

Zaterdag, 17 juli, 2021

Geschreven door: Arnout Hauben, Marijn Sillis
Artikel door: Evert van der Veen

Van eiland naar eiland

[Recensie] ‘Van eiland naar eiland’ luidt het radiospotje waarin het tv programma Dwars door de Middellandse Zee wordt aangekondigd. Na een sfeervolle proloog waarin het doel van hun reis uiteen wordt gezet, bezoeken zij vanuit Gibraltar als startpunt alle eilanden en groepen eilanden.

Dwars door de Middellandse Zee is een impressie van de reis van Arnout Hauben en Marijn Sillis waarin zij mensen ontmoeten, aan de lokale cultuur ruiken en iets doorgeven van de cultuur en geschiedenis. Het gaat niet om een uitputtende beschrijving maar het zijn vooral mooie, onderhoudende verhalen die uitnodigen om zelf op pad te gaan.

De Hyerische eilanden bestaan uit vier kleine eilandjes voor de Franse zuidkust en tellen weinig bewoners.

Van Corsica is er een fraaie luchtopname evenals de Eolische eilanden. Ook van de Cycladen eilanden is er een prachtige foto. Het eiland Santorini is het meest bekend en wordt “de postkaart van de Middellandse Zee” genoemd. Helaas lijdt – leed, kun je tegenwoordig zeggen – het eiland onder een te grote toestroom van toeristen.

Boekenkrant

Corsica was in de 18e eeuw 14 jaar een onafhankelijke republiek maar heeft dat niet kunnen volhouden. Napoleon heeft er tot zijn 9e jaar gewoond. Op Corsica was eeuwenlang de traditie van de vendetta, bloedwraak. Het eiland heeft steile krijtrotsen.

De Maddalena eilanden zijn “niet de bekendste maar wel de mooiste” eilanden in de Middellandse Zee. Ze liggen boven Sardinië. Giuseppe Garibaldi komt hier vandaan en deze generaal uit de 19e eeuw verenigde Italië tot één natie.

De Eolische eilanden zijn 260.000 geleden ontstaan door vulkanische activiteit. De Stromboli vulkaan had in 2019 nog twee keer kort na elkaar een uitbarsting

Arnout Hauben maakte tv programma’s voor de VRT; in 2019 was er een vergelijkbare serie over de Noordzee ‘Rond de Noordzee’. Marijn Sillis is freelance journalist, auteur en reiziger.

Sicilië is misschien wel het bekendste en meest bezochte eiland in de Middellandse Zee. Het kent de hoogste werkloosheid van Italië en daarom ook de onvermijdelijke maffia. In 1908 vond er een zware zeebeving plaats met een tsunami als gevolg die 100.000 mensen het leven kostte. De geallieerde landing in 1943 leeft nog sterk onder de bevolking en komt in allerlei verhalen in dit boek naar voren. Er is een leuk verhaal over Archimedes die in Syracuse woonde. De Etna kwam in 2002 tot een uitbarsting en de ontmoeting met deze vulkaan is indringend te noemen.

Op één van de Ionische eilanden bevindt zich de Kefalonia vulkaan die in 1953 tot een uitbarsting kwam waardoor het eiland 60 cm werd opgetild. De verwoesting was gigantisch en zeer veel mensen verlieten het eiland. Prachtig is hier de foto van een oudere maar charmante vrouw.

Van de Pelagische eilanden kreeg Lampedusa de laatste jaren een twijfelachtige bekendheid omdat hier veel vluchtelingen landden of soms strandden. Naar aanleiding van een scheepsramp in 2013 werd de hulporganisatie Mare Nostrum opgezet. Het zijn aangrijpende verhalen die er in het museum van ‘herinnering en bezinning’ worden verteld.

Malta is het eiland van de apostel Paulus die hier voor de kust schipbreuk leed. Het verhaal wordt in de bijbel verteld in het boek Handelingen. Mooi is hier het kaderverhaal van de ontmoeting met een Benedictijnse non in haar klooster.

De reis eindigt in Venetië, de stad die op 118 eilandjes is gebouwd en van 697 – 1797 een republiek was. De foto, genomen in coronatijd, laat een leeg San Marco plein zijn.

Dwars door de Middellandse Zee is een levendige kennismaking met de eilanden en hun bewoners en vormt een mooie introductie voor belangstellende toeristen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles