Zaterdag, 7 mei, 2022

Geschreven door: Moraes, Thiago de
Recensie door: Gelder, Joost van

Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolen

[Recensie] Duik in de tijd van de Grieken en Romeinen en lees mee met de avonturen van Harry in Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolen. Voor liefhebbers van avontuur, humor en geschiedenis. Zelf te lezen vanaf 9 jaar.

Harry kan tijdreizen en doet dit door een wiskundige formule op te schrijven. Zo belandde hij al eerder in het oude Egypte en komt hij in dit deel terecht in het oude Rome waar hij nieuwe vrienden maakt en knotsgekke en grappige avonturen beleeft.

Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolen is het tweede deel uit de serie Harryā€™s tijdreizen en Thiago de Moraes heeft het boek geschreven en geĆÆllustreerd. Eerder schreef ik al een recensie over het eerste deel, Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten, dat overigens heel populair bleek te zijn in mijn klas.

Kenmerkend aan graphic novels zijn de uitgebreide verhaallijnen in combinatie met illustraties die je vaak terugziet in strips. Niet gek dat onwijs veel kinderen dit als hun favoriete genre beschouwen. Kinderen grijpen namelijk nog graag naar boeken met veel illustraties en wat mij betreft is dat bij een goede graphic novel geen gemis.

Boekenkrant

Thiago de Moraes speelt hier heel goed op in door een graphic novel te schrijven en te illustreren waarbij spanning, humor en avontuur op de juiste manier worden afgewisseld en aanwezig zijn in het verhaal. Het boek bevat over het algemeen vrij simpel taalgebruik, heeft een complete verhaallijn en onwijs veel prachtige illustraties die je een echte inkijk geven in hoe het leven in het oude Rome er vroeger uitzag.

Het mooie aan het boek is dat kinderen onbewust echt veel leren over de geschiedenis en in dit geval de tijd van de Grieken en Romeinen. Op deze wijze komen kinderen op een toegankelijke manier in aanraking met de geschiedenis van vroeger. Er is tevens een mooie afwisseling van lange en korte hoofdstukken in combinatie met illustraties en dat leest fijn.

Ook na het lezen van het tweede deel is de titel van het boek Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolen niet uit te leggen. Het lijkt er op dat Moraes er bewust voor kiest een titel te gebruiken die nieuwsgierig en enthousiast maakt, maar verder niet verklaarbaar is.

Een serie dat ieder kind dat houdt van graphic novels met een vleugje geschiedenis moet lezen.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles