Zaterdag, 8 mei, 2021

Geschreven door: Stoffels, Maren
Artikel door: Gelder, Joost van

Escape Game

Ontsnappen uit een escape room

[Recensie] Wie kent het concept van een ‘Escape room’ tegenwoordig niet? Samen met je vrienden opgesloten worden in een kleine kamer om vervolgens binnen Ć©Ć©n uur te ontsnappen. Zelf vind ik escape rooms heel leuk om te doen en daarom was ik gelijk benieuwd naar Escape Game van Maren Stoffels.

De boeken die ik aanvraag om te recenseren laat ik altijd even kort zien aan mijn klas voordat ik begin met lezen, zodat ik vanuit dat oogpunt al gelijk weet hoe goed het onderwerp aansluit bij de belevingswereld. Bijna alle kinderen uit mijn groep 6 (9-10 jaar) hadden al eens eerder een escape room gespeeld en waren dan ook enthousiast na het horen van de titel en het voorlezen van de flaptekst.

Maren Stoffels slaagt er in Escape Game in om het vanaf het begin gelijk spannend te maken voor de lezer, zonder een al te lange inleiding van het verhaal. Het boek leest weg als een echte thriller met de juiste spanningselementen door het gehele boek. Je wilt gewoon als lezer continu weten wat er gebeurt.

Ā ā€œWelkom escapers, jullie zijn in het huis van Johanne den Doder, een heks uit het jaar 1614. Zij werd veroordeeld voor moord, maar ze heeft de brandstapel weten te ontvluchten. Sindsdien heeft dit huis geen bewoners meer gekend.”

C2W

Het begin van een spannend avontuur waarin Trigo samen met zijn vrienden inbreekt in een escape room die nog niet af is. De enige manier om te ontsnappen is om de puzzels op te lossen en de codes te kraken.

Naast de spanning is er ook aandacht voor een ander aspect, namelijk het verlies van dierbaren. Trigo is namelijk zijn vader verloren en wordt hier gedurende het verhaal continu mee geconfronteerd als hij zich angstig voelt of als er dingen gebeuren waarbij hij flashbacks krijgt naar het verlies. Iets wat ik persoonlijk mooi vind om te lezen, omdat het mij zelf ook is overkomen.

De hoofdstukken van het boek worden aangeduid als ā€˜levelsā€™ wat weer heel goed past bij het element van een escape room en dat vind ik tof. Het boek bevat verder geen illustraties, wat ik vind passen bij het verhaal maar waar je als kind wel van moet houden.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles