Zaterdag, 15 mei, 2021

Geschreven door: Tamimi, Sami
Recensie door: Lindt, Jeanette van de

Falastin

De Palestijnse keuken is een simpele gezonde keuken

[Recensie] Sami Tamimi schreef samen met Yotam Ottolenghi het onvolprezen boek Jeruzalem. Nu heeft Sami met receptontwikkelaar Tara Wigley het boek Falastin gemaakt. Dit boek wordt gezien als de langverwachte opvolger van Jeruzalem. In het voorwoord schrijft Yotam Ottolenghi zeer lovend over de twee ‘gastronomische reuzen’ en zijn prijzende woorden maken dat je snel door wil naar de recepten.
Voor het zover is krijgen we eerst nog een inleiding en verhalen over Falastin. Het land en het volk. Want Falastin is Palestina. Omdat in het Arabisch de letter P niet voorkomt spreekt men over Falastin. Na de inleiding maken we nader kennis met Sami Tamimi en Tara Wigley. Erg leuk om te lezen hoe het allemaal zo gekomen is.

En dan komen eindelijk de recepten waar we zo reikhalzend naar uitkijken. In negen hoofdstukken zien we heel goed maakbare en soms zelfs simpele gerechten. Geraffineerd, gezond en bovenal smakelijk. Aan het begin van ieder hoofdstuk staat meer uitleg en informatie over van alles en nog wat. Het boek bevat veel prachtige foto’s van het land, het volk en uiteraard van de gerechten. Bovenaan ieder recept staat een klein verhaaltje of vinden we aanvullende informatie.

Je ontkomt er niet aan om de recepten van Sami Tamimi te vergelijken met die van Yotam Ottolenghi. En dan moet je toch constateren dat die van Sami Tamimi eenvoudiger te maken zijn. De ingrediëntenlijsten zijn minder lang want die kunnen bij Ottolenghi soms wel wat erg overdreven zijn. En ondanks het feit dat het simpeler lijkt zijn de gerechten allemaal even vernuftig en nodigen uit om zo snel mogelijk de keuken in te gaan.

Als ontbijt eten we Hassan’s snelle eieren met za’atar en citroen. Als variatie kun je ze ook maken met chilivlokken. Natuurlijk ontbreekt ook de Shakshuka niet. Je kunt kiezen uit een rode of uit een groene. Dat geldt ook voor Shatta, een pittige smaakmaker gemaakt van rode of groene chilipepers. De tuinbonen eten we dit jaar gesmoord met olijfolie en citroen. In het hoofdstuk Vis viel ik als een blok voor de Geroosterde kabeljauw met een korianderkorst en voor de Geschroeide zeebaars met citroen-tomatensaus. Als we vlees eten dan graag de Kofta met aubergine en tomaat uit de oven. De Pittige pastaschotel uit de oven bevat een bolognesesaus die totaal anders is dan die we kennen. Echt heerlijk ziet dat eruit. De zoete gerechten mogen er ook zijn maar ik geef toch de voorkeur aan de Broodjes met sumak-uien en kruidenolie.

Schrijven Magazine

Het is nog niet zo simpel om te kiezen wat je het eerst gaat koken. Een salade, vis, vlees of groente. De keuze is overweldigend. Dit boek is een must-have. Een aanwinst in iedere keuken.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl