Zaterdag, 17 juli, 2021

Geschreven door: Poplar, Ron
Artikel door: Koolwijk, Claudia van

Gait

Stug begin leidt tot meer dan indrukwekkend debuut

[Recensie] In Gait maken we kennis met Hans, een jongeman die geen goede jeugd gekend heeft. Hij groeide op in een instelling waar hij een opeenstapeling van trauma’s opliep. Eenmaal weg uit deze hel besluit hij het recht in eigen handen te nemen en wraak te nemen op de mensen die verantwoordelijk waren voor deze trauma’s. Ondertussen is het aan agente Disha de taak om de verschillende moorden op te lossen en zo haar plek als nieuwkomer in het politiekorps te verdienen, dat nog eens extra lastig blijkt te zijn aangezien ze niet geboren is met een blanke huid.

Meestal ga je als lezer mee op zoek naar de dader of op zoek naar het waarom, maar in het debuut van Ron Poplar zijn beide al enigszins bekend. De focus ligt op de emoties van Hans en Disha. Laatstgenoemde probeert zich staande te houden in een wereld vol corruptie. Terwijl ze dichter bij de oplossing komt, krijgt ze begrip voor de daden van Hans.

Gruwelijke moorden en plotselinge wendingen

Gait neemt je mee op een spannende tocht waarin gruwelijke moorden en plotselinge wendingen elkaar afwisselen. Poplar speelt daarbij met woorden en zinnen en wisselt de spanning afmet humor.

TijdvoorTijdschriften

Toch was het begin van het verhaal moeilijk. Het voelde rommelig en het tijdsverloop was onduidelijk. Het leek alsof Hans al tientallen jaren geleden de inrichting had verlaten, maar in werkelijkheid was dit slechts een paar jaar. De rol van de verschillende personages kwam niet helemaal binnen. 

Gait is zeker de moeite waard om gelezen te worden, ook door aan mensen die de voorkeur geven aan boeken waarin de gehele psychologie rond de moord belangrijk is. De gebeurtenissen zijn deels gebaseerd op werkelijke feiten. Wanneer je dit eenmaal weet ga je anders naar het verhaal kijken en blijkt deze thriller nog gruwelijker te zijn dan ik in eerste instantie had ervaren. Ik zag op internet de tip om het nawoord als eerst te lezen, dat is inderdaad een aanrader. Je nadenken over de gebeurtenissen 

Ron Poplar mag trots zijn op zijn debuut.

Voor het eerst verschenen op Perfecte Buren