Maandag, 18 mei, 2020

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Cadée, Gerhard C.

Gebiologeerd

Wat een leven lang apen kijken mij leerde over de mensheid – en mezelf

[Signalering] Geboren in de door grootvader Johan Burgers opgerichte dierentuin, geeft Van Hooff als dertienjarige al rondleidingen waarbij hij laat zien dat hij apengedrag kent. Een studie biologie ligt voor de hand.
In Utrecht raakt hij gefascineerd door de ethologie van Konrad Lorenz en Niko Tinbergen. Bij Tinbergen in Oxford mag hij afstuderen op het gedrag van apen onder directe begeleiding van Desmond Morris. Hij neemt deel aan de beroemde discussieavonden bij Tinbergen. Morris brengt hem in de publiciteit: Van Hooff treedt succesvol op voor de BBC waar hij gezichtsuitdrukkingen van apen nabootst. Dit resulteert in een BBC-film over apengedrag en onderzoek naar het houden van chimpansees gebruikt in de ruimtevaart.

Al in de dierentuin ontdekt Van Hooff dat chimpansees het beste gedijen in familiegroepen, niet in aparte kooien. Burgers’ Zoo brengt dat als een der eersten in praktijk. Van Hooffs autobiografie geeft een ooggetuigenverslag van de ontwikkelingen in de ethologie, geschreven op zijn bekende aanstekelijke wijze. Ik las het in één adem uit!

Eerder verschenen in Natura

TijdvoorTijdschriften