Zaterdag, 12 september, 2020

Geschreven door: Bezoen, Welmoed
Artikel door: Bijlsma, Marlene

Gloeiend groen

Groente op de barbecue

[Recensie] Na een korte intro over kogels, kolen en klemmen komt het deel met groenten, gevolgd door een korter deel met fruit. Op alfabetische volgorde begint Welmoed Bezoen met aardappel om te eindigen met zoete aardappel.
Daartussen worden we getrakteerd op Italiaanse courgetterolletjes (mmm met ricotta en pijnboompitten), geroosterde knoflooksaus, maiskolven op z’n Indonesisch en quesadilla met champignons en gorgonzola. Je merkt het al; de recepten komen uit alle windstreken.

Geroosterde paprika 2.0 zo zou je de bruschetta met paprika en amandel kunnen noemen. Lees de recepten wel goed door voor je begint, want soms moet er ineens 1 uur gemarineerd worden. Toch jammer als je al rammelt van de trek wanneer je begint. Welmoed bewijst dat de BBQ jaarrond gebruikt kan worden met gerechten als  mini-pompoentjes met limoenblad en kokos. De pompoenen zijn tegelijkertijd kom en groente met saus, heel apart. Geroosterde prei is ook zo’n dankbaar wintergerecht. Tomaat met geroosterde feta klinkt dan weer heerlijk zomers.

Fruit van de BBQ doet me meteen terugdenken aan de jaren tachtig (pilav, kerrie-ananassaus en dergelijke). Gelukkig zijn de meeste fruitgerechten uit Gloeiend Groen gewoon zoet, eventueel met een bite zoals abrikoos met geitenkaas of banaan met pure chocolade. De enige uitzondering is een Thais getinte salade met mango, taugé, pinda en koriander.

Een register op groente maakt Gloeiend Groen af. Een leuke aanwinst voor de BBQ liefhebber.

Scènes

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl