Zaterdag, 2 oktober, 2021

Geschreven door: Veldkamp, Tjibbe
Boer, Kees de
Recensie door: Gelder, Joost van

Grapman. Sci-girl slaat toe

Een humoristische graphic novel

[Recensie] Nadat het eerste deel van Grapman zo ontzettend populair was en veel werd gelezen door mijn groep 6 (leeftijd 8+), was ik meteen benieuwd toen deel 2 van de serie uitkwam.

Na het lezen Grapman: Sci-girl slaat toe kwam ik er vrij vlot achter waarom dit boek zo ontzettend populair is onder de jonge lezers. In Grapman maak je kennis met Nik een gewone jongen die constant grapjes maakt die eigenlijk niemand grappig vindt en al helemaal zijn meester ā€˜Nietjeā€™ niet. De grappen zijn echter best komisch en de illustraties zijn grappig en mooi.

Meester Nietje neemt Nik en zijn vriendinnetje Noor (sci-girl) mee naar een tijd waarin het straffen van kinderen normaal is. Het mooie hiervan vind ik, dat er ook een stukje geschiedenis wordt behandeld. Zo lees je in het boek over kinderen die kinderarbeid verrichten en waarvoor het niet normaal is dat ze naar school gaan.

Tjibbe Veldkamp is de schrijver van Grapman en slaagt er met dit boek in om de minder gemotiveerde lezers snel te bereiken en enthousiasmeren mede dankzij de prachtige cover en illustraties van Kees de Boer. Veldkamp heeft in het verleden al meerdere boeken gepubliceerd die bekroond zijn met diverse prijzen en het zou mij niets verbazen als de Grapman-serie in het rijtje van Leven van een Loser terecht kan komen.

Hereditas Nexus

Grapman is een geschikt boek voor de jonge lezer die niet zo van lezen houdt. Het boek leest vlot weg door het makkelijke en toegankelijke taalgebruik en de vele illustraties. Het is het tweede deel van een humoristische boekenserie van Tjibbe Veldkamp en het ziet er naar uit dat deel 3 binnenkort ook gepubliceerd zal worden.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles