Zaterdag, 3 juli, 2021

Geschreven door: Loman, Sam
Artikel door: Reinders, Eva

Happy Recipe

Goed voor je lijf en voor je brein

[Recensie] Een boek in de brievenbus is altijd feest, maar als het ook nog eens mooi is ingepakt √©n lekker ruikt, word je er helemaal gelukkig van. En laat dat nou net de bedoeling zijn van¬†Happy recipe¬†van Sam Loman,¬†dat verpakt als cadeautje met een heerlijk geurend takje rozemarijn onlangs op de mat viel. De boodschap: voeg wat kleur, smaak en creativiteit toe aan je leven en zoek je eigen recept voor geluk. Niets moet, veel mag en onderweg is het vooral leuk om te experimenteren met ingredi√ęnten die zowel je maag als brein vullen.

Happy recipe¬†is de tweede titel van Sam Loman bij Thema, de uitgeverij van opleidingsinstituut Schouten & Nelissen. Gewoonlijk vind je bij Thema boeken met ‚Äėvoer voor verdieping‚Äô, zoals Sams vorige boek¬†Take a Break. Daarin leer je beter om te gaan met stress. Sam is illustrator en vormgeefster en publiceerde¬†heel wat prentenboeken. Voor¬†Happy recipe¬†deed ze ook de fotografie en styling zelf. Ze is bovendien voedingsdeskundige, overgevoelig voor sommige voedingstoffen en heeft een bijnierziekte. Een uitgebalanceerd menu kan haar helpen en daarom zijn de meeste recepten in haar boek vegetarisch of vegan en glutenvrij.

Happy recipe begint met uitleg over gezonde voeding, handige tips om je voorraad op orde te hebben, te besparen en effici√ęnt te koken. De 75 recepten zijn onderverdeeld in verschillende categorie√ęn: voor drukke door-de-weekse dagen, het weekend of wanneer je zin hebt in comfort food. Achterin het boek vind je ook nog basisrecepten voor bijvoorbeeld mayonaise en vegan kaas, een ingredi√ęntenlijst en register. Een hoofdstuk bevat recepten om te maken en dingen om te doen, zoals het plannen van momenten voor ontspanning. Er is uitleg over de invloed van voeding op bijvoorbeeld je immuunsysteem, de hersenen of de lever. Over hormonen en ingredi√ęnten die kunnen helpen bij bepaalde klachten en welke keuzes je kunt maken om beter te eten. En over kleine veranderingen (‚Äėkoop een plant‚Äô) die ervoor zorgen dat je je snel gezonder en gelukkiger voelt.

De recepten ogen fris, licht en niet ingewikkeld. Er zijn ontbijt- en lunchgerechten, salades en bowls, avondmaaltijden, taartjes en drankjes. Van courgettebrood en hartige granola tot sla-burrito‚Äôs en gesmoorde meiraapjes. Van een zoete bloemkoolrijstevlaai tot banoffee mokkamousse met dadelfudge en vegan ice cream. Handig √©n lekker: een appel-kruimelontbijt dat je de avond van tevoren klaar kunt maken. Happy recipe draait duidelijk niet alleen om eten. Het is een optelsom van gezonde gerechten en toegankelijke adviezen om je leefstijl te verbeteren. Een prima uitgangspunt voor bijvoorbeeld jonge mensen die op zichzelf gaan wonen of mensen die eens op een andere manier naar hun eet- en leefpatroon willen kijken.

Scènes

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl