Zaterdag, 20 juni, 2020

Geschreven door: Spyri, Johanna
May Smith, Briony
Artikel door: Alem, Katelijne van

Heidi

“We zullen altijd beste vriendinnen blijven, beloofde Heidi”

De auteur

[Recensie]  Johanna Spyri was het vierde kind van de zes kinderen van arts Johann Jacob Heusser en dichteres Meta Heusser-Schweizer. Ze groeide op in Hirzel, een dorp in het kanton ZĂŒrich in Zwitserland. In 1852 trouwde ze met Johann Bernhard Spyri. Haar eerste verhaal verscheen pas in 1871, toen Spyri 44 was. In 1881 schreef ze De kleine Heidi, dat een groot succes werd. Het jaar daarna kwam het tweede deel uit, dat in Nederland samen met het eerste deel is gepubliceerd onder de titel De kleine Heidi in den vreemde en weer naar huis (1988). Het boek wordt ook nu nog veel gelezen, en is meerdere malen verfilmd.
Alle boeken en teksten van Johanna Spyri werpen een kritische, nietsverhullende blik op Zwitserland en op het leven van de mensen tijdens de vroege industrialisatie. Vooral het lot van kinderen ging Spyri aan het hart. Haar teksten zijn daarom niet alleen interessant vanuit literair oogpunt, maar ook maatschappijgeschiedkundig.
Van 1871 tot haar dood in 1901 bracht Spyri 31 boeken, 27 verhalenbundels en 4 brochures uit.

Het oorspronkelijke verhaal Heidi, door Johanna Spyri, werd voor het eerst gepubliceerd in 1880 en is nu naverteld door Jeanne Willis.

De illustrator

Trouw

Briony May Smith is een freelance illustrator en woont in Devon. Ze schrijft en illustreert kinderboeken en werkte ook aan concept art en character designs voor animatie en reclame. Ze groeide op in Sandhurst en verhuisde naar Cornwall om illustratie te studeren aan de Falmouth University, waar ze afstudeerde met een 1st Class BA (Hons). Ze werd hoog geprezen voor de Macmillan Children’s Book Prize in 2013 en 2014 en stond op de shortlist voor de Emerging Talent Category van de British Comic Awards in 2014.
Briony verhuisde in 2016 terug naar het zuidwesten, waar ze veel inspiratie haalt uit haar landelijke omgeving. 

Verhaal

Wanneer de wees Heidi door haar tante Dete bij haar norse opa in de Zwitserse Alpen wordt achtergelaten, moet iedereen aan het nieuwe leven wennen. Gelukkig weet Heidi met haar zonnige karakter het hart van haar opa al snel te veroveren. Rennend door de grasweiden met de jonge geitenhoeder Peter en zijn kudde, leidt Heidi een heerlijk vrij leven.

Klassieker

Heidi is een mooie klassieker, ken jij nog meer klassiekers? Leuk om eens onderzoek naar te gaan doen of je familie te vragen welke klassieke verhalen ze nog kennen. Wie weet wat er allemaal in de boekenkast staat of op zolder, of bijvoorbeeld bij vriendjes en vriendinnetjes en op school! Veel plezier met speuren naar mooie verhalen!

Opa

Heidi gaat bij haar opa wonen en geniet van het buitenleven. Zie jij jouw opa en oma weleens en waar wonen ze? Wat doe je graag samen met je opa en oma? Leuk om het samen over dit onderwerp te hebben in aansluiting op dit boek dat deels ook over familie gaat.

Vormgeving

Ontzettend mooie illustraties, vele pagina’s volledig in gekleurde illustraties en daarnaast pagina’s met de illustratie in een rondje of als losse afbeelding. Dit maakt het verhaal zeer sprekend en een groot succes om voor te lezen.  Het verhaal is erg goed te volgen en heeft een mooie vertaling gemaakt door Jeanne Willis naar de moderne tijd. De omschrijving over de Alpen is prachtig, een sfeervol en warm verhaal.–

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles