Zaterdag, 14 november, 2020

Geschreven door: Pagie, Nathalie
Artikel door: Trigt, Patrice van

Helsinki

Nederlandse auteur scoort met Scandinavische thriller

[Recensie] Sinds Talinns zus acht jaar geleden in Helsinki van de aardbodem is verdwenen, voelt niets meer volwaardig aan. Om de ooit nog onbekommerd te kunnen leven keert ze terug naar de trendy hoofdstad van Finland.¬†Opnieuw voert Nathalie Pagie je mee naar Scandinavi√ę. Met¬†IJsengel¬†en¬†Noordkaap¬†nam ze de lezer ook mee de vrieskou in.¬†Nu in Helsinki, de titel zegt het al, speelt het verhaal zich af in de hippe Finse hoofdstad. Het ontspannen sfeertje wordt ruw verstoord door een gruwelijke moord in het metrostation. Leider van het onderzoek, hoofdcommissaris Tov Turunen, ziet meteen overeenkomsten met de Kalavala-zaak van een aantal jaren terug. Het jonge team onder leiding van de hoofdcommissaris wordt versterkt door Talinn. Ze ziet wel wat in de theorie van Turunen en gaat gericht op onderzoek uit. Buiten dat die keuze niet goed valt bij haar collega‚Äôs blijkt dat ook niet geheel zonder risico‚Äôs.¬†

Pagie neemt je mee in een gruwelijke moordzaak. Je maakt kennis met een grote diversiteit aan interessante personages met dito achtergronden. De sfeer in het onderzoeksteam is realistisch. Er is sprake van een enorme prestatie- en werkdruk, opgevoerd door de media en vanuit de leiding. Het team heeft nauwelijks afdoende onderzoeksmiddelen tot hun beschikking. Dit geeft een goede weerspiegeling van de maatschappij waar meerdere bedrijfstakken in de dienstverlening mee te maken hebben. 

Onderhuidse suspense

Helsinki is wederom een goed boek van Nathalie Pagie. Met haar Tara & Diego-reeks oogst en haar standalone thrillers oogst ze keer op keer lof bij haar lezers. Buiten een goed bedacht verhaal is er sprake van onderhuidse suspense, een steeds strakker aangetrokken spanningsboog en een grote diversiteit aan personages. 

Bazarow

Toch is het niet alleen moord en doodslag in Helsinki. De vriendschap die Talinn sluit met een bijzondere collega is verrassend. Dat hier meteen een zeer actueel maatschappelijk thema wordt aangesneden, geeft aan dat Pagie meer doet dan alleen een spannend verhaal schrijven. Een specifieke plotwending geeft het verhaal een totaal andere lading: het gaat ineens niet meer alleen om Talinn.

Helsinki is een overtuigende thriller die het randje van het gruwelijke benadert. Qua psychologische spanning en thematiek doet het verhaal denken aan Wijd open van de Duitse bestsellerauteur Sebastian Fitzek, en ook aan de succesvolle serie van Emelie Schepp, Scandinavisch bestsellerauteur. Als je weet dat Helsinki door een Nederlandstalige auteur is geschreven, ga je dat tijdens het lezen ook niet vermoeden. 

Eerder verschenen op Perfecte Buren