"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Herinneringen aan de evacuatie van Arnhem

Woensdag, 16 juni, 2021

Geschreven door: Janny Vredenberg-Alink, Jan Vredenberg
Artikel door: Evert van der Veen

Een persoonlijke terugblik

[Recensie] Jan Vredenberg is de zoon van Janny Vredenberg-Alink die in 2019 overleed maar tijdens haar leven haar herinneringen aan de gevolgen van de oorlog voor inwoners van Arnhem opschreef. Zij maakte allerlei aantekeningen van persoonlijke aard die haar zoon nu in dit boekje heeft gebundeld.

De vader van Janny Alink was waarnemend hoofdinspecteur bij de Rijksverkeersinspectie en verantwoordelijk voor het burgerlijk wegvervoer. In de oorlog werkte hij samen met het Rode Kruis en het verzet en was hij betrokken bij de evacuatie van de inwoners van Arnhem en voedseltransporten.

Toen de Slag om Arnhem voor de geallieerden was mislukt, hernamen de Duitsers hun posities rond Arnhem en moesten de inwoners van deze stad vertrekken. Arnhem werd door de Duitsers geplunderd en de inboedels gingen naar inwoners van Duitse steden die door geallieerde bombardementen waren getroffen.

Interessant zijn de details over het schaarse voedsel en de creatieve wijze waarop men kleding maakte van hetgeen er voorhanden was. Het boekje beschrijft hoe men eerst naar Otterloo ging en vervolgens in Hoenderloo onderdak vond. Daarna werden mensen in Zeist ondergebracht. Ook de mislukte aanslag op de hoogste vertegenwoordiger van de SS Hanns Albin Rauter bij Woeste Hoeve, 6 maart 1945, komt ter sprake. Deze heeft ingrijpende gevolgen want als represaille vinden er vele executies overal in het land plaats. Bij Woeste Hoeve worden 117 mensen doodgeschoten.

Boekenkrant

Het boekje is inderdaad waar het ‘Woord vooraf’ mee eindigt: “… een kleine aanvulling op de geschiedschrijving van de evacuatie”.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles