Zaterdag, 29 februari, 2020

Geschreven door: Niewierra, Anya
Recensie door: Lee, Rachel van der

Het bloemenmeisje

Zonderling kruidenvrouwtje ontrafelt bizar verleden op geniale wijze

[Recensie] Zelden had een thriller van Nederlandse bodem meerdere lagen zoals Het bloemenmeisje die heeft. Het ijzersterke karakter van de hoofdpersoon, de geschiedenis die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog en de meeslepende beschrijving van het buitenleven in Frankrijk spelen een belangrijke rol in dit verhaal. 

Het bloemenmeisje is geen boek dat je zomaar uitleest. Er komen veel namen en familiebanden voorbij, wat het verhaal tot een ingewikkeld geheel maakt. Gelukkig is er voorin een beknopte uitleg over de personen en hun familiebanden. Maar Het bloemenmeisje verveelt geen moment. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk en Nederland. Schrijfster Anya Niewierra maakt op een originele wijze gebruik van geur en omgeving, waardoor het boek een diepere dimensie krijgt die je niet snel loslaat.

Boordevol psychische problemen

Het bloemenmeisje¬†is geschreven in de ik-vorm, vanuit het perspectief van hoofdpersonage Nina. Zij ontwikkelt geneesmiddelen op basis van kruiden. Zakelijk boekt zij succes, maar priv√© is ze een zonderling. Zij zit boordevol psychische problemen door haar beschadigde jeugd. Nina was een verwilderd tienermeisje toen de politie haar in 1988 aantrof bij het stoffelijk overschot van haar moeder, hoog in de Franse Pyrenee√ęn. Nooit is de moord op haar moeder opgelost. De gaten in haar geheugen wil ze opvullen door in haar familiegeschiedenis te duiken en op zoek te gaan naar haar herinneringen.

Nadat zij erachter komt dat zij een tweelingzus heeft, gaan ze samen op zoek in het bizarre verleden van hun moeder. In een klooster in de Ardennen en een grot in Zuid-Limburg stuit Nina op personen die het leven van haar moeder hebben verwoest. Dan blijkt Nina zelf ook gevaar te lopen.

Boekenkrant

Door de ik-vorm wordt de lezer meegesleurd in Nina‚Äôs gedachten. Ze beschrijft de mensen vanuit haar eigen, typische manier van denken waarmee zij is grootgebracht. Niewierra doet dit knap, wat een zeer groot inlevingsvermogen verraadt. Ook heeft zij zich verdiept in een deel van de Tweede Wereldoorlog, dat zij heeft verwerkt in een hedendaags verhaal. Sfeer en spanning zijn op bijzondere wijze samengevoegd tot een goed geheel. Over alles is nagedacht, de complexe verhaallijnen zijn goed uitgewerkt. Dat maakt Het bloemenmeisje tot een bijna geniaal boek. We zouden zomaar eens heel veel kunnen verwachten van deze schrijfster. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles