Zaterdag, 28 september, 2019

Geschreven door: Hoven van den, Heleen
Artikel door: Brunekreef-Harbers, Inge

Het Carpa Complot

Modern raadsel past knap in Nederlandse setting

[Recensie] Heleen van den Hoven heeft een geweldig en origineel verhaal neergezet dat zich alleen in Nederland kan spelen. Wij denken allemaal veilig te zijn voor grote rampen, maar door dit boek besef je hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Met Het Carpa Complot won Heleen van den Hoven vorig jaar een schrijfwedstrijd van De Crime Compagnie.

Dol op spelletjes

De proloog van Het Carpa Complot begint meteen goed. Geus Versluijs, 19 jaar, studeert informatica en is een hele goede hacker. Hij is dol op spelletjes op het internet. Wanneer er bij het Rijkswaterstaat iets aan de hand is met de verlichting, wordt Geus om raad gevraagd.

Verstrikt in puzzels

Het blijkt dat de verlichtingsinstallatie is gehackt. Het lijkt alsof de hack een soort van puzzel is, bedoeld om naar heel slimme IT’ers te lokken. Geus ontrafelt de puzzel. In werkelijkheid is een onbekende groep bezig om via hacks een aantal belangrijke voorzieningen over te nemen van Rijkswaterstaat. Geus raakt steeds verder verstikt in de puzzels. Het spel wordt een gevaarlijke waarheid waarbij levens in heel Nederland gevaar lopen.

Wanneer Geus verdwijnt, doen zijn zus Anja en zijn vriend Quint er alles aan om hem te vinden. Haast is geboden, want de hackers hebben een overstroming veroorzaakt die zeker doden tot gevolg zal hebben.

Bergen

Realistisch verhaal

Het Carpa Complot is een fictief verhaal, dat toch realistisch overkomt. Het boek bestaat uit vier delen dat vanuit verschillende perspectieven is geschreven. Dat komt goed over, omdat de personages sterk zijn neergezet. Daarnaast zorgen de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het boek gemakkelijk weg leest.

Leuke plottwisten

Wat miste was de echte spanning, zoals je bij een thriller mag verwachten. Het verhaal gaat niet onder je huid zitten. Toch blijft het boeien, vanwege de sterke personages en het hoge realiteitsgehalte. In het laatste deel zijn leuke plottwisten uitgewerkt, die je bij de les houden.

Downloaden via QR-code

Een leuk extraatje zijn de puzzels die gebruikt worden in het verhaal. Ze zijn te downloaden via een QR-code.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles