Zaterdag, 18 januari, 2020

Geschreven door: Sutherland, Tui t
Sutherland, Kari
Recensie door: Arts-Honselaar, Hanneke

Het fabeldierenpark – De vermiste griffioenen

Voor jonge speurders

[Recensie] De schrijfsters (de zusjes Sutherland) ontvangen de lezers in een park vol fabeldieren. Met dat park (en met de dieren die er wonen) maak je al kennis via de plattegrond aan het begin van het boek.

Dit eerste deel van de trilogie Het fabeldierenpark leest heerlijk weg. Jonas is een ietwat eenzame 12-jarige. Hij probeert als buitenbeentje zijn draai te vinden op de school in het dorp waar ze zijn gaan wonen nadat zijn moeder spoorloos verdween. Op een dag vindt hij een griffioenwelp onder zijn bed. Ze kunnen met elkaar praten en sluiten al snel vriendschap.

In het dorp gebeuren meer vreemde dingen die niemand begrijpt. Niemand…? Evi, die samen met Blauw op zoek is naar haar hond, lijkt er meer van te weten.

De griffioenwelp vertelt Jonas dat Evi en Blauw naar hem op zoek zijn en dat hij niet de enige is. Er zijn nog vijf welpen ontsnapt. Jonas is nieuwsgierig waar de griffioenwelp vandaan komt. Die neemt hem mee naar het fabeldierenpark.

Bazarow

Dit vormt het begin van een spannend avontuur, waarin Jonas nieuwe vrienden maakt, zijn leven in gevaar is, de vijf welpen opgespeurd worden en Jonas het geheim van zijn moeder ontdekt.

Een heerlijk boek voor wie van spanning houdt (maar ook van knuffelen). Er worden veel thema’s aangestipt: boeken, films, eenzaamheid, anders-zijn, verliefdheid, ouderschap, het dragen van verantwoordelijkheid, vegetarisch eten, gezelligheid, angst en vertrouwen, onzekerheid en stoerheid, schaamte.

Het waren vooral de sfeerbeschrijvingen waardoor ik in het boek getrokken werd en me deel van het verhaal voelde worden. De soms poëtische beschrijvingen (“Lange schaduwen kropen over het tapijt naar de planken en de meubels, als tot plassen gesmolten nachtwezens”) droegen daar zeker aan bij.

De illustraties vielen me een beetje tegen. In het hele boek keren dezelfde afbeeldingen steeds opnieuw terug. Maar de kaart van het fabeldierenpark aan het  begin van het boek en de fabeldierengids (waarmee jonge speurders zichzelf kunnen trainen) aan het einde van het boek maken veel goed.

Tip: je kunt bij dit boek een gratis spreekbeurtpakket aanvragen met leuke tips, een vrolijke powerpointpresentatie en een prachtige poster.

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles