Zaterdag, 7 augustus, 2021

Geschreven door: Sutherland, Tui
Sutherland, Kari
Gheerardyn, Hendrik
Recensie door: Arts-Honselaar, Hanneke

Het Fabeldierenpark

‚ÄúZe is gewoon een gigantische gans met een nog gigantischer ego‚ÄĚ

[Recensie] Dit tweede deel van de trilogie Het fabeldierenpark, De verdachte draak is een spannend vervolg op het eerste deel De vermiste griffioenen, die eerder ook door De Leesclub van Alles werd besproken.

Het fabeldierenpark zit nog steeds in de problemen. Evi heeft een bebloede veer gevonden die van Lizzy, de gans met de gouden eieren, lijkt te zijn. Ze lijkt  vermoord te zijn. Alleen, Lizzy is nergens te vinden.

Het agentschap dat de fabeldieren beschermt (ABFAD) geeft een van de draken, Krasser, de schuld. Punt is dat Krasser zelf zweert dat hij het niet gedaan heeft. Jonas en Evi geloven hem en besluiten op onderzoek uit te gaan. Wanneer Jonas zich bedenkt dat Lizzy misschien helemaal niet dood is, beginnen de avonturen pas echt.

Jonas en Evi willen niet alleen de onschuld van Krasser bewijzen, ze willen er ook voorkomen dat het fabeldierenpark moet sluiten. Dat kan niet zonder het wekelijkse gouden ei van Lizzy rondkomen.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Ook in dit boek speelt de mysterieuze verdwijning van de moeder van Jonas, die tot zes maanden geleden voor ABFAD werkte, een rol. 

Waar in het eerste deel van het fabeldierenpark nog allerlei thema‚Äôs de revue passeerden, werkt dit deel jammer genoeg met name (alleen‚Ķ) het spannende avontuur uit. Het vasthouden van de spanning lukt de ene keer beter dan de andere keer en komt soms wat rommelig over. Dit tweede deel is wat mij betreft daarom minder geslaagd dan het eerste deel. De kracht van het eerste deel zat, naast het spannende verhaal, voor mij vooral in het ter sprake brengen van thema‚Äôs waar young adults een eigen visie op zoeken.  

Ook bij dit boek is het mogelijk een gratis spreekbeurtpakket aan te vragen. Verder staat aan het eind van het boek ‚ÄėKamp Onderklauws Fabeldierengids‚Äô waarin afbeeldingen van alle fabeldieren van het park staan met een beschrijving. Young adults leren hier allerlei woorden die je normaal gesproken niet zo vaak tegen komt (zoals bijvoorbeeld: gracieus, smetteloos, spuwen, blinkend, etc.).

De auteur

Tui T. Sutherland werkte als redacteur bij een uitgeverij en begon ook haar eigen boeken te schrijven. Ze schreef al meer dan veertig boeken, van kinder- tot jeugd- en young adult-boeken. De serie fabeldierenpark schrijft ze samen met haar zus, Kari H. Sutherland.

Tui T. Sutherland werkt ook onder het pseudoniem Heather Williams, Robb Kidd en Erin Hunter. Ze woont nu in Boston, Massachusetts met haar man, twee zoons en hond. Ze vindt dat ze van geluk mag spreken dat ze werk heeft waarbij ze in haar pyama kan zitten en de hele dag met haar hond kan spelen.  

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles