Zaterdag, 3 juli, 2021

Geschreven door: Schutten, Jan Paul
Bijdendijk, Joris
Rieder, Floor
Artikel door: Reinders, Eva

Het geheim van de tuin

Een kinderkookboek over tuinieren en zelf klaarmaken

[Recensie] Wie gevoel heeft voor tuinieren, heeft groene vingers en waarschijnlijk nog veel vaker vieze. Maar wat zeg je eigenlijk over iemand met culinaire gaven? Heeft die rode vingers (tomatensaus, bieten)? Gele soms (kurkuma)? Of witte misschien (van alle bloem en poedersuiker)? Wie het weet, mag het zeggen. Voor kinderen die net zo graag in de grond wroeten als in pannen roeren, is er nu in elk geval Het geheim van de tuin. In dit ‚Äėavontuurlijke kinderkookboek‚Äô vind je van alles over koken en tuinieren en ook nog eens een spannend verhaal.

Het geheim van de tuin¬†werd gemaakt door wat je gerust een sterrenteam mag noemen: Joris Bijdendijk (chef van RIJKS, het restaurant van het¬†Rijksmuseum¬†in Amsterdam) bedacht de recepten, Jan Paul Schutten schreef het verhaal en Floor Rieder maakte de illustraties. Jan Paul en Floor werkten eerder onder andere samen aan de ‚Äėserie‚Äô weetjes-boeken¬†Het raadsel van alles wat leeft¬†(Zilveren Penseel),¬†Het mysterie van niks¬†(Zilveren Griffel) en¬†Het wonder van jou.

Dit boek werd gemaakt vanwege het 100-jarig bestaan van de schooltuinen in Amsterdam. De schooltuinen zijn een project van de gemeente waarin elk jaar kinderen uit groepen 6 en 7 van alles leren over de natuur, milieu en voeding. In dit jubileumjaar mocht √©√©n schoolklas de tuin van het Rijksmuseum gebruiken als schooltuin: een plek met een bijzondere geschiedenis! Over  die geschiedenis gaat het in het verhaal dat zich afspeelt eind negentiende eeuw. Architect Pierre Cuypers organiseert een wedstrijd om te bepalen wie de eerste chef-kok van het Rijksmuseumzal worden. Negen ervaren koks en de jonge George Bide-Dique nemen het tegen elkaar op en wat volgt is een relaas over verdwenen kazen, dode muizen en het meisje Isa dat alles weet van groenten en kruiden.

In het hele boek vind je weetjes over het Rijksmuseum, ingredi√ęnten en bereidingen. De informatie over tuinieren staat helemaal achterin het boek, inclusief zaai- en oogstkalender. In de zestien groenterecepten van Joris worden de bieten, bonen en bessen gebruikt die je zelf kunt oogsten in een school- of moestuin. En anders vind je ze wel op de markt of bij de groenteboer. Zoetzuurzoute tuinbonen, Raresnijboonsalade of Aardbeikneuzen met knol en kaas: het klinkt zoals je dat in een kinderkookboek verwacht, maar kinderachtig zijn deze recepten zeker niet. Voor de Bitterzoete zomersla van wit- en roodlof maak je een gembercrumble; in de Lekkere laagjestaart gaat een aubergine-tahin. Je wilt het meteen uitproberen en het kan waarschijnlijk z√≥ bij RIJKS op de kaart. Voor groot en klein is Het geheim van de tuin een aanwinst in de kinderkookboekenkast.

Archeologie Magazine

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl