"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het Hagelslagboek

Zaterdag, 17 november, 2018

Geschreven door: Jennifer Foster, Lianne Koster
Artikel door: Suzanne de Leeuw

Zelfs de bekende chocoladekorreltjes kunnen verrassend zijn

[Recensie] Hagelslag staat bij bijna ieder Nederlands huishouden in de kast. Meestal wordt hagelslag gebruikt om een boterham, liefst met een lekkere laag roomboter, om te toveren in een waar feestje. Het Hagelslagboek van Jennifer Foster en Lianne Koster laat echter zien dat er nog veel meer manieren zijn om dat pak hagelslag te gebruiken in de keuken.

Als je een keer geen zin hebt in een boterham bij het ontbijt kan de hagelslag ook verwerkt worden in de havermout of granola en uiteraard zijn er ook allerlei zoete baksels waar de hagelslag uitermate goed in past. Spannender wordt het boek als het ook mogelijkheden toont voor hagelslag in hartige gerechten. De auteurs zijn zelf bijvoorbeeld erg fan van bloemkoolrisotto met hagelslag of de flamkuchen met geitenkaas, amandelen en hagelslag.

Het idee om een oer-Hollands broodbeleg centraal te stellen in een kookboek is niet nieuw voor de auteurs. Eerder brachten ze, in samenwerking met de oprichters van de Pindakaaswinkel, Het Pindakaasboek uit. En ook voor Het Hagelslagboek gingen de auteurs een samenwerking aan met jonge Amsterdamse ondernemers die helemaal gek zijn van Nederlands broodbeleg. Dit keer betrof het de mannen van Hagelswag. Hagelswag heeft de ambitie om mensen over de hele wereld aan de Nederlandse hagelslag te krijgen. Inmiddels verkopen ze luxe hagelslag in glazen potten in meer dan 50 landen.

Ook Het Hagelslagboek heeft een internationale oriëntatie. In het hoofdstuk Wereldhagel wordt de hagelslag verwerkt in een aantal karakteristieke buitenlandse gerechten, zoals scones en chili con carne. Belangrijker voor de verspreiding van hagelslag over de aardbol is misschien wel dat dit kookboek ook in het Engels verschenen is onder de titel Spread the Hagel!

Boekenkrant

Ieder recept is voorzien van een mooie foto en het boek bevat een aantal leuke ideeën voor het koken met chocolade. Wat dacht je van kikkererwten met vlokken of drumsticks in een marinade van kruiden en hagelslag. Helaas zijn veel recepten ook niet zo spannend. Dat een gebakken banaan met chocola lekker is, dat wisten we al en daar hebben we eigenlijk ook niet echt een recept voor nodig. Soms vervalt het boek bovendien in een opsomming van simpele recepten waar je chocola overheen zou kunnen strooien, maar die zonder chocola misschien toch lekkerder zijn. Zo vinden we bij de hartige gerechten een uiterst simpele tomatensoep waar je op het einde een lepel chocolade door kan roeren en op de volgende bladzijde een champignonsoep waar je ook een lepel chocolade door zou kunnen roeren.

Kortom, verwacht geen hoogstaande culinaire recepten maar voor die vriend die zo gek is op hagelslag is het een heerlijk cadeau. En mocht je mee willen werken aan het verspreiden van hagelslag over de wereld, dan kan de Engelstalige versie ook leuk zijn voor vrienden in het buitenland.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles