Zaterdag, 11 april, 2020

Geschreven door: Windmeijer, Jeroen
Slavenburg, Jacob
Artikel door: Liefaard, Joop

Het Isisgeheim

Non-thriller grijpt je toch bij de strot

[Recensie] Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bereidt een grote tentoonstelling over de Goden van Egypte voor. EĆ©n van de topstukken van die tentoonstelling is een gouden beeldje van de godin Isis die haar zoon Horus de borst geeft. Arianna Esposito, conservator van het museum, ontdekt dat het beeldje een geheim bevat en samen met haar collega, de egyptoloog Thijs de Rooij, probeert zij dat geheim te ontrafelen. Al snel blijkt dat er in de wetenschappelijke wereld, de chemische industrie en een geheim genootschap ook grote belangstelling bestaat voor deze bijzondere ontdekking en deze partijen hebben er alles voor over om in het in bezit te krijgen. Zelfs moord wordt daarbij niet geschuwd. Arianna en Thijs verkeren plotseling in groot gevaar.

Spanning en interessante plotwendingen

Het Isisgeheim is ontstaan door een bijzondere samenwerking tussen schrijver/antropoloog Jeroen Windmeijer en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg. Jeroen Windmeijer geniet bekendheid door goed gewaardeerde boeken als Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers Complot. Boeken waarin hij steeds een interessant plot bouwt rond religieuze, mysterieuze en spirituele thema’s. Hij weeft daarbij feiten en fictie kundig in elkaar tot een interessant verhaal. Jacob Slavenburg is schrijver van boeken over christendom, esoterische stromingen, mystiek en spiritualiteit. Hij vertaalde samen met Willem Glaudemans de Nag Hammadi geschriften, twee vuistdikke standaardwerken over Jezus van Nazareth, Hermes Trismegistos en het drievoudige beginsel van de gnosis.

Uitgeverij HarperCollins Holland heeft Het Isisgeheim ondergebracht in het thrillergenre, maar dat lijkt mij niet helemaal terecht. Van een thriller verwacht je spanning en interessante plotwendingen, maar deze twee aspecten komen in het boek nauwelijks voor. Sterker nog, ze zouden de sfeer van het boek nadelig beĆÆnvloeden.

Redelijk explosief einde

Dat neemt niet weg dat het verhaal interessant en boeiend is en een goede ontwikkeling doormaakt naar een redelijk explosief einde. WatĀ Het IsisgeheimĀ echter enorm interessant maakt, zijn de uitstapjes en beschouwingen over de godenwereld van het oude Egypte, de mysteriĆ«n van hun godsdienst, de filosofie die in die tijd opgang maakte en zoals die opgetekend is in bijvoorbeeld de hermetische teksten van de eerste eeuwen van onze jaartelling. Het misdaadverhaal wordt er aangenaam mee doorspekt zonder dat het een wetenschappelijke verhandeling wordt.

Het boek is goed geschreven, heeft de nodige diepgang en met een vleugje romantiek heb je metĀ Het IsisgeheimĀ een goed boek in handen dat garant staat voor een aantal uurtjes heerlijk leesplezier.

ScĆØnes

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles