Zaterdag, 11 december, 2021

Geschreven door: Bosland, Petra
Recensie door: Alem, Katelijne van

Het kinderkookboek van de keuken van Kiki

“Toto en ik maakten het liefst stapeltoetjes”

De auteur en illustrator

[Recensie] Petra Bosman is verzot op koken en lekker eten en zo startte zij De Keuken van Kiki, een vrolijke kookschool in Den Haag waar drie dagen per week kinderen komen koken, proeven, lachen en kletsen. Nu is er dan het enige echte kookboek van de Keuken van Kiki, Het kinderkookboek van De keuken van Kiki. Een heerlijk boek dat kinderen laat zien hoe leuk en makkelijk koken is.

Verhaal

In dit kleurrijke kinderkookboek maak je kennis met Kiki, een grappige kat die heel graag kookt. Ze deelt in dit kookboek 27 zoete en 27 zoute (hartige) recepten met je: bijvoorbeeld

Schrijven Magazine

Ook leert ze je hoe je bijvoorbeeld een ui kunt snijden (bijna) zonder te huilen en vertelt ze over honing, fruit en groenten, thee, pasta en nog veel meer!

Zoals in de inleiding wordt verteld: het is ook een beetje een kijk- en leesboek.

Koken

Heb jij al weleens iets gekookt of gebakken? Met een beetje hulp erbij? In dit boek kun je allemaal recepten vinden, er staat vast iets bij dat je graag wilt maken!

Vormgeving

Ieder recept wordt ingeleid met een stukje leuke tekst. Wanneer je de quiche met kaas wilt gaan maken, lees je bijvoorbeeld: ‘Wisten jullie dat wij poezen hartstikke sterk zijn en ook heel veel kracht in onze staart hebben? Om dat te demonstreren heb ik deze quiche op mijn staart gezet.’ Geweldig om zo met je kind(eren) dit boek erbij te pakken om iets uit te kiezen om te gaan koken.

De illustraties zijn gezellig en speels en laten goed zien hoe je iets precies moet aanpakken. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd hoe je een ei breekt, met tekst en beeld.

Bij ieder recept is de pagina hetzelfde ingedeeld: Een kolom met ‘dit heb je nodig’, een kolom met ‘zo maak je het’ en eronder ‘ook lekker’. De stappen bij ‘zo maak je het’ zijn opgedeeld in cijfers. Heel duidelijk en helemaal op kindniveau beschreven.

Voor het hele jaar een geweldig boek om erbij te kunnen pakken. Naast het koken, is het ook leuk om de verhaaltjes erin te lezen, erin te kijken en inspiratie op te doen.

Het boek bevat vele extra’s, zo staat er bijvoorbeeld nog een quiz in, maar ook een fotoregister met alle gerechtjes uit het boek. Deze zijn gemaakt door de kinderen van de kookschool van de Keuken van Kiki. Dit maakt het nog een stukje extra visueel.

Een grote aanrader!

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles