Zaterdag, 25 april, 2020

Geschreven door: Rubinstein, Gary
Pett, Mark
Artikel door: Groot, Denise de

Het meisje dat nooit fouten maakte

Fouten maken mag

[Recensie] Dat fouten maken mag is een belangrijke les die kinderen, en soms ook nog volwassen, moeten leren. Onzekerheid begint helaas vaak al op jonge leeftijd, terwijl je als kind juist zorgeloos moet kunnen spelen.

In de maatschappij van tegenwoordig lijkt het alsof alles om prestaties draait in plaats van om het proces. Ik zie het als basisschoolleerkracht overal om mij heen. De druk ligt hoog en veel kinderen hebben het idee dat alles in Ć©Ć©n keer moet lukken. Een beeld dat ze zich soms zelf opleggen. Ik kan zeggen wat ik wil, maar toch willen ze het goed doen.

Met Het meisje dat nooit fouten maakte krijgen de kinderen op een andere manier deze boodschap binnen.

Gary Rubinstein heeft duidelijk ervaring met dit onderwerp. Waarschijnlijk haalt ze haar ervaringen uit de tijd dat ze voor de klas heeft gestaan. Naast het lesgeven heeft ze een blog. Dankzij de positieve reacties is ze begonnen met het schrijven van kinderboeken.

Wandelmagazine

Iedereen maakt wel eens fouten. Iedereen, behalve Isabella. Het verhaal begint grappig omdat steeds net geen fout maakt, maar wel steeds bijna. Isabella heeft een perfect leven, totdat je realiseert dat de druk om geen fouten te maken wel erg hoog is. Je krijgt voorzichtig het idee dat het helemaal niet zo erg is als Isabella een fout maakt.

Deze druk blijft hoog totdat Isabella, jawel, een fout maakt. De schrik is duidelijk te merken, want wat gebeurt er als het perfecte kind een fout maakt. Totdat de dag voorbij gaat zoals normaal.

Veel kinderen realiseren zich misschien niet eens dat ze zichzelf de druk opleggen om geen fouten te maken. Ze zullen zich herkennen in het verhaal van Isabella, omdat het dicht bij hun belevingswereld ligt. De prachtige illustraties van Mark Pett zijn hierbij ondersteunend.

Mark Pett is illustrator van verschillende kinderboeken, maar je kunt hem ook kennen van zijn stripboeken Mr. Lowe and Lucky Cow.

Ik raad ouders en leerkrachten om dit boek aan hun kind voor te lezen. Het is tijdsverspilling om je zorgen te maken en als kind moet je vooral kunnen spelen en leren.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles