Zaterdag, 11 september, 2021

Geschreven door: Tjong-Khing, Thé
Artikel door: Pontororing, Rita

Het mysterie van het steenhouwertje

Een achtervolging in de KoepelKathedraal

[Recensie] “Niks te Markus,” denkt Markus. Waarom hij dit denkt? Nou, hij is Superhavik, die met dieren kan praten. En Superhavik alias Markus krijgt van zijn vader de opdracht om een verloren beitel bij de steenhouwer te brengen.

Superhavik gaat op weg om zijn opdracht te vervullen. Zo begint Het mysterie van het steenhouwertje. Het boek dat geschreven Ún geïllustreerd is door Thé Tjong Khing. Khing is vooral bekend om zijn illustraties, hij won driemaal het Gouden Penseel.

In het Het mysterie van het steenhouwertje heeft hij het verhaal ook geschreven en pagina grote illustraties worden gevuld door zijn prachtige illustraties. De afbeeldingen laten het verhaal goed naar voren komen. Er valt tijdens het voorlezen veel te zien en te ontdekken.

Dat komt doordat Superhavik er achter komt dat er een robijn is gestolen, niet verdwenen, neen gestolen. Dus
actie, op jacht gaan naar de dader die dwars door de kathedraal vlucht met Superhavik achter hem aan. Superhavik passeert tijdens de achtervolging diverse mensen die aan het werk zijn, het beroep wordt genoemd. Zo leer je beroepen kennen, geen beschrijving van het beroep. Khing noemt de persoon en het beroep en beschrijft diens werkzaamheden.

Archeologie Magazine

Superhavik verliest de dader niet uit het oog en gaat hem achterna door allerlei ruimtes in de kathedraal. Deze ruimtes worden eveneens benoemd. Op deze manier leer je de kathedraal ook kennen.  Dit maakt het boek meer dan een spannend verhaal. Dat betekent wel dat het fijn is als een volwassene met het kind meeleest of tijdens het voorlezen onbekende dingen verduidelijkt. Het mysterie van het steenhouwertje is weliswaar een kinderboek maar voor volwassenen maakt alle informatie over de kathedraal interessant om het boek mee te lezen en de illustraties te bekijken. Bovendien zijn voor en achterin het boek kleine afbeeldingen te bewonderen met uitleg.

Een bijzonder boek, de achtervolging geeft spanning in dit verhaal. Het avontuur in de kathedraal wordt voor de lezer ook een kennismaking met de KoepelKathedraal in Haarlem. Daarbij past dit boek bij het thema van de Kinderboekenweek 2021: worden wat je wil. Een lesbrief is er eveneens ter inspiratie.

Een prachtig kunstboek. Overigens een soort uitnodiging om met dit boek in de hand de KoepelKathedraal te bezoeken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles