Zaterdag, 20 april, 2019

Geschreven door: Onbekend
Recensie door: Pontororing, Rita

Het Waterschaap

Een droom waar maken

[Recensie] Ăšrenlang aan de waterkant zitten en dromen over zwemmen, over alle zwemslagen leren en over een zwemdiploma krijgen. Dat doet schaap Manfred. Maar als je schaap bent dan is die droom moeilijk te verwezenlijken. Toch?

Een prentenboek van Annelies van Uden,  zo leuk gebracht. Kinderen kunnen meedenken en meeleven met schaap Manfred. Waarom kan hij niet het water in? Waagt hij het erop? Maakt hij zijn droom waar? Een boek dat zeker uitnodigt tot reacties van kinderen door de korte heldere teksten en de herkenbare illustraties.

De illustraties van de hand van John Rabou,  sluiten naadloos aan bij de tekst. “Wat is het water lekker nat en koel”. Kijk naar de uitdrukking op de kop van Manfred en je voelt het koele water. “Hèèlp!”, de schrik van schaap Manfred zie je aan het spartelen van zijn pootjes.

Kijk naar mama Schaap op de bladzijde waarop afgebeeld staat dat het uren duurt voordat schaap Manfred weer droog is. Ook zo fantastisch uitgebeeld.

Dans Magazine

Het Waterschaap is een verhaal dat grappig maar ook aandoenlijk is en waar de voorlezer ook een waarschuwend vingertje kan heffen. Het boek nodigt namelijk eveneens uit om met kinderen te praten over niet te dicht bij de waterkant staan. Immers eenden, vissen en kikkers kunnen zwemmen. Maar als je niet kunt zwemmen, gaat het mis. En natuurlijk toont het boek aan dat je dromen best wel kunt waarmaken.

De cover met de kostelijke illustratie van schaap Manfred in volledige zwemuitrusting maakt nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. Een heel mooi voorleesboek!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles