Woensdag, 8 maart, 2017

Geschreven door: Guns, Nico
Artikel door: Slechte, Henk

Holland-Amerika lijn

Geschiedenis van een rederij

[Signalering] Op 20 mei 2016 doopte koningin Maxima in Rotterdam de Koningsdam, het grootste ooit voor de Holland America Line gebouwde cruiseschip. De HAL is in 1873 in Rotterdam opgericht als Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-MaatschappijĀ  en verzorgde een eeuw lijndiensten tussen Rotterdam en New York. Toen de luchtvaart na 1945 het transā€“Atlantische passagiersvervoer overnam, schakelde de HAL over op cruises. De HAL verhuisde in 1978 naar New York. Inmiddels is het Europese hoofdkantoor weer in Rotterdam, en varen de cruiseschepen onder Nederlandse vlag met Rotterdam als thuishaven.

Maritiem historicus Nico Guns schreef in 2004 een boek over de HAL (bij een tentoonstelling in het Maritiem Museum Rotterdam). Van dat boek is nu een uitgebreide herdruk verschenen. De schrijver laat de voorgeschiedenis van de HAL in 1816 beginnen met het eerste stoombootje dat ooit voor Rotterdam verscheen. Het enthousiast geschreven en rijk geĆÆllustreerde boek is een bron van informatie over de pioniers van de passagiersvaart tussen Rotterdam en New York en over de ontwikkeling van Rotterdam. Dankzij de Nieuwe Waterweg werd dit de ideale haven voor grote schepen en dankzij de HAL een populaire vertrekhaven voor miljoenen landverhuizers.

U leest alles over legendarische schepen als de Statendam en onder meer over de belevenissen van HAL-bemanningen in twee wereldoorlogen. De uitgever noemt de Holland-Amerika lijn met recht een naslagwerk, maar die functie zou nog beter tot zijn recht komen met een index op tenminste namen en plaatsen, en completere vermelding van de makers en ontwerpers van de prachtige prenten, schilderijen en affiches. Tenslotte een vraag: waarom noemen maritieme historici schepen altijd ā€˜zijā€™, terwijl het toch het schip is?

Wandelmagazine

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine