Vrijdag, 27 december, 2019

Geschreven door: Goemans, Anne-Ginne
Artikel door: Vaes, Mik

Holy Trientje

Geƫngageerde roman over de gevaren van kerntechnologie

[Recensie] Zijn acties tegen kerncentrales en atoomwapens nog steeds nodig? Ja, zegt schrijver Anne-Gine Goemans en zij maakt dit duidelijk door in Holy Trientje verschillende mensen op te voeren die direct te maken hebben gehad met de keerzijdes van kernenergie en ā€“wapens. Trientje is een Nederlandse non die in navolging van de Amerikaanse sister Megan Rice actievoert om alle atoomwapens de wereld uit te krijgen. Zij doet dat samen met onder andere Yoshida en Bonnie op de vliegbasis Volkel.

Yoshida is een Japanner die de ramp in Fukushima in 2011 meemaakte en daar ziek van werd. De kerncentrale werd getroffen door een tsunami en explodeerde. Radioactieve lucht en water ontsnappen en besmetten de hele omgeving. Meer dan 100.000 mensen moesten hun woonplaatsen verlaten vanwege deze besmetting. Er komen steeds meer bewijzen dat er in tegenstelling tot eerdere berichten wel veel gevallen van kanker en andere stralingsziekten gerelateerd aan Fukushima zijn. En met Bonnie Batlok, een inwoner van de Marshalleilanden waar de VS tientallen proeven heeft gedaan met kernwapens. Ook deze mensen werden ziek, gingen dood en/of moesten allemaal verhuizen vanwege de besmetting.

Ondanks dat dit boek op ware feiten en echte gebeurtenissen is gebaseerd, is het zeker geen dor verslag of pamflet maar duidelijk een literair verhaal. Het gaat niet om de mening van de auteur maar om de verschillende karakters, ontwikkelingen en perspectieven van de personages. Die maken dat je een breed beeld krijgt van de levens van diverse mensen onder verschillende, huiveringwekkende, omstandigheden in verschillende delen van de wereld. Aan het eind komen alle lijntjes bij elkaar en vormen tezamen een verhaal dat naar een spetterend einde toewerkt.

Boekenkrant

Eerder verschenen op haasblog