Zaterdag, 14 mei, 2022

Geschreven door: Milo, Rosemarijn
Recensie door: Water, Hanneke van de

Hopeloos verliefd op Frankrijk

Liefdesverklaring aan Frankrijk

[Recensie] Auteur Rosemarijn Milo is bekend van haar historische romans welke gebaseerd zijn op haar eigen familiegeschiedenis. Onlangs verscheen er een geheel ander boek van deze auteur ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’. Dit boek is een ware liefdesverklaring jegens het land waar de auteur al jaren woont.

Begin 2006 emigreerde Rosemarijn Milo naar Frankrijk, het land dat zij al vroeg in haar hart sloot. Hopeloos verliefd op Frankrijk! bevat 38 verhalen alsmede 44 berichten uit de Praillon.

La Dominance is het appartementencomplex in Metz waar mevrouw Milo eerder woonde. Later verhuisde zij naar het dorp Mey, nabij Metz.

Hopeloos verliefd op Frankrijk bevat een keur aan onderwerpen en dat maakt deze bundel ook zo gevarieerd. De lezer leest het ene moment over de Franse politiek, de geschiedenis en het aanzien van Milo’s woonplaats Metz, dan weer over de cultuur aldaar, om het volgende moment te lezen over de kleinkinderen van de auteur, gezondheidsperikelen en partner Yves die zich de Nederlandse taal tracht eigen te maken.

Yoga Magazine

Een gevarieerde bundel die het hart van menig Francofiel sneller zal doen slaan. Tijdens het lezen van deze fraaie bundel merkt de lezer ongetwijfeld op dat de blik van de auteur op haar omgeving in de loop der jaren verandert. De enigszins onderkoelde toon, nu eens met licht bijtend cynisme, dan weer met gepeperde humor, verandert echter niet. Haar observatie blijft scherp. Ze mag dan hopeloos verliefd zijn op Frankrijk, die liefde is niet blind.

Kortom, Hopeloos verliefd op Frankrijk! is een heerlijke, boeiende én vermakelijke bundel die ook nog eens geschreven is in de uiterst plezierige en verzorgde schrijfstijl die deze auteur zo eigen is.

Aardig detail is overigens dat Caspar Visser ’t Hooft het voorwoord schreef en afsluit met: “Rosemarijn Milo is iemand die met een vrolijke, levendige blik de dingen beschouwt. Dan worden de dingen als vanzelf de moeite van het liefhebben waard. Neem daarbij een prettige, pittige schrijfstijl – en ja, Frankrijk wordt een land om verliefd op te worden.”

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi