"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Human nature

Maandag, 28 september, 2020

Geschreven door: Diverse Auteurs
Artikel door: Evert van der Veen

Planeet aarde in onze tijd

[Recensie] De actuele toestand van onze aarde is zorgelijk en daarom regelmatig in het nieuws. Meer dan woorden – hoe belangrijk ook – zijn beelden die illustreren wat er op het spel staat. De twaalf fotografen in dit boek zien dat als hun persoonlijke missie. De inleiding maakt duidelijk dat we leven in het antropocene tijdperk waarin de menselijke invloed op milieu en planeet steeds duidelijker wordt. De fotografen zijn werkelijk gepassioneerd wanneer je hun verhalen leest die de schitterende foto’s vergezellen. Ze delen de intense bewogenheid met de aarde en haar kwetsbare schoonheid en tegelijk hebben ze ieder ook hun eigen invalshoek die hun werk iets eigens meegeeft. Ze willen in hun fotografisch werk de kijker bewust maken van de tijd waarin wij leven en inspireren tot actie om natuur te behouden. Ze vertellen persoonlijke verhalen over hun leven en werken als fotograaf. Veel inspanning om die ene foto te kunnen maken, vermoeiende en soms ook gevaarlijke reizen naar ontoegankelijke plaatsen om bepaalde diersoorten vast te kunnen leggen. Het zijn ambitieuze en waardevolle mensen die fantastisch werk afleveren.

Het boek heeft als motto een citaat van fotograaf Brian Skerry:

“We staan op een keerpunt in onze geschiedenis, en misschien beseffen we voor het eerst wat de problemen en de oplossingen zijn. De vraag is of we aan die oplossingen gaan werken of dat we blijven toekijken hoe de verwoesting zich voltrekt. De besluiten die we nu nemen bepalen de toekomst van deze planeet, en de toekomst van onze soort. Dit is het uur van de waarheid en het is tijd dat de wetenschap en de journalistiek samen het verhaal vertellen. Er heeft nog nooit zoveel op het spel gestaan”, pagina 15.

Brian Skerry legt zich toe op fotografie onderwater en legt uit wat dit in de praktijk betekent. Er is altijd sprake van een beperkte tijd vanwege de beschikbare hoeveelheid zuurstof en hij moet de dieren dicht naderen omdat fotograferen op afstand onder water niet werkt. Indrukwekkend is zijn foto van een zuidkaper (soort walvis) waarbij een mens nietig afsteekt. Ook de zeeanemoon op een rif in de Grote Oceaan is schitterend om te zien. De doorzichtige garnaal die erop zit, heeft de grootte van een rijstkorrel.

Boekenkrant

Frans Lanting, van Nederlandse afkomst, wil de relatie tussen mens en planeet in beeld brengen. Zijn foto’s zijn vaak abstract, zoals de dierensporen in de zoutpannen van Botswana en een poliep. Hij vertelt een mooi verhaal over hoe hij de kakapo (een vogelsoort in Nieuw-Zeeland) van uitsterven werd gered.

Henry Fair laat in prachtige foto’s bedreigde natuur zien die door menselijk toedoen is vervuild zoals het winnen van delfstoffen. De foto’s zijn nogal abstract. Hij vertelt hoeveel impact papieren zakdoekjes op het milieu hebben.

Paul Nickler maakt een bijzondere foto van een zeeluipaard met geopende bek op het Antarctisch Schiereiland. Hij vertelt een prachtig verhaal over de moeite die het kost om een dergelijke foto te kunnen maken. Er is passie en durf voor nodig om tot persoonlijk contact met dieren te komen en daar is hij toe in staat, zelfs met een grizzlybeer.

Cristina Mittermeier richtte de Conservation Photography op, een organisatie van fotografen die zich door hun werk inzetten voor natuurbehoud.

Brent Stinton is afkomstig uit Zuid Afrika en zet zich in voor de bescherming van dieren die in dit continent vaak door stropers worden belaagd.

Ami Vitale heeft in meer dan honderd landen gewerkt en wil oorlog en armoede naast de behoefte aan veiligheid en gezondheid in beeld brengen. Van zijn hand zijn diverse opmerkelijke foto’s van de Samburu stam in Kenia. Prachtig is de foto van een giraffe die een verzorger knuffelt. Hij heeft meerdere foto’s van mensen die innig met dieren omgaan zoals een olifant en neushoorn.

Steve Winter legt zich toe op de katachtigen; er zijn foto’s van een poema, sneeuwluipaard, jaguar, tijger en luipaard.

Tim Laman heeft een bijzondere foto van een orang-oetan in een hoge boom, genomen vanuit een opmerkelijk perspectief. Schitterend is ook de split-level foto van bomen die boven een koraalrif hangen terwijl tegelijkertijd het koraalrif onder water op de foto zichtbaar is.

George Steinmetz maakt foto’s in vogelvlucht en biedt zo een bijzonder perspectief op een zalmkwekerij.

Van Richard John Seymour is een schitterend satelliet foto met fraaie kleuren.

Joel Sartore heeft een fraaie foto van het met uitsterven bedreigde witbuikschubdier met jong. Ook de close-up van de snavel van de reuzenkakatoe is schitterend van kleur evenals de close-up van de kroeskoparassai (een vogelsoort in Texas). Aandoenlijk is het geelstaartwolaapje evenals de twee koalabeertjes die elkaar vasthouden. Ook de orang-oetan met jong doet iets met de kijker.

Een prachtig boek met een ernstige boodschap!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles