Zaterdag, 27 februari, 2021

Geschreven door: Zommer, Yuval
Artikel door: Alem, Katelijne van

Iets wat sneeuw heet

“Toen Vos en Haas wakker werden was de wereld nog nooit zo wit geweest”

De auteur en illustrator

[Recensie] Yuval Zommer studeerde aan het Royal College of Art in Londen. Hij werkte als creative director bij allerlei grote reclamebureaus – als een soort Don Draper dus! Bij Lemniscaat verschenen eerder van zijn hand Het Bijzondere Beestjes BoekHet Buitengewone Beesten Boek, Het Zinderende Zee Boek en het vrolijke prentenboek De grot van Bruine Beer.

Verhaal 

“Sneeuw is zo wit als jullie vacht.”

TijdvoorTijdschriften

Met deze woorden van Beer in gedachten gaan Poolvos en Poolhaas op zoek naar iets wat sneeuw heet. Tijdens deze bijzondere ontdekkingsreis vieren ze samen hun allereerste winter.

Yuval Zommer brengt de dieren en weidse landschappen van het hoge noorden tot leven in dit prachtige prentenboek.

Winter

Hoe is jouw winter geweest? Heerlijk om met dit boek na te genieten! Misschien heb je, net als Vos en Haas, voor het eerst sneeuw gezien! Hoe vond je de sneeuw? Ook zo lekker koud en glinsterend als in dit boek omschreven wordt?

Spelen

Als het winter is en er ligt sneeuw of ijs, is het natuurlijk geweldig er vanalles mee te maken. Wat dacht je van een iglo of een sneeuwpop? Of een klein ijsbaantje met bevroren water in een plas?

Met scheerschuim of witte klei zou je binnen de winter na kunnen spelen, veel plezier!

Vormgeving

Een mooie kaft met voelbare glitters is het eerste dat opvalt aan dit magische boek.De schutbladen zijn voorzien van sneeuwvlokken en de prenten spreken zeer tot de verbeelding. De tekst is erg fijn om voor te lezen, per dubbele pagina meestal 2 zinnen. Het papier is stevig, het boek is mooi groot, waardoor je echt helemaal betrokken bent bij het verhaal.

Heel leuk om met dit boek sneeuw te kunnen introduceren bij je kind. Vos en Haas hebben nog nooit sneeuw gezien, en in de huidige tijden is het natuurlijk ook niet altijd vanzelfsprekend geweest dat we een sneeuwlandschap te zien kregen in Nederland. Na de afgelopen winter is het erg leuk om herinneringen terug te halen aan de sneeuw middels dit boek en toe te leven naar komende winter. Door de woorden die de diverse dieren gebruiken om sneeuw te omschrijven, ga je helemaal mee in de zoektocht van Vos en Haas. Ze zijn net zo nieuwsgierig als kinderen en heel benieuwd naar wat sneeuw nou eigenlijk is!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles