Zaterdag, 12 december, 2020

Geschreven door: Verde, Susan
Reynolds, Peter H.
Recensie door: Pontororing, Rita

Ik ben Yoga

“Als ik me klein voel in de wereld…”

[Recensie] Valt de titel jou ook op? Niet “over yoga” of “ik leer yoga” maar Ik ben yoga. Dat geeft meteen de essentie van dit vierkante boekje weer. Tegelijkertijd maakt dit boekje ook duidelijk dat de boodschap van het verhaal samen gelezen en beleefd moet worden. Hier ligt de taak van de voorlezer om met het kind het boek te beleven.

De wereld van yoga wordt heel mooi beschreven in korte heldere zinnen met eenvoudige maar prachtige, sprekende illustraties van Peter H. Reynolds. Eerst de focus op de persoon zelf, in dit boekje een jong meisje. Dan hoe ze haar lichaam vertelt om rust te vinden. En hoe ze dat ervaart als het haar lukt.

Achter in het boek vind je onder Noot van de auteur de visie op yoga van schrijfster en yogadocente Susan Verde. En in dit kinderboekje natuurlijk hoe zij yoga voor kinderen ziet. Kinderen zijn yoga, meent zij. Dat verklaart de titel Ik ben yoga. Beoefening van kinderen begint op een natuurlijke manier, meent Verde. Bij het opgroeien komen veel soorten stress op hun pad. Zij geeft daarbij enkele voorbeelden van stress. Vervolgens legt zij uit hoe kinderen hun lichaam kunnen versterken.

Kortom Noot van de auteur is voor volwassenen een steuntje om met het kind Ik ben yoga te lezen en er samen over te praten. Als yogadocente hoopt zij dat kinderen gaan begrijpen wat yoga betekent en hoe zij vertrouwd kunnen raken met yoga.

Bazarow

Achterin het boekje staan enkele yogahoudingen uitgelegd.

Hoewel dit een prachtig boekje is om over yoga te praten is het best wel moeilijk om een voorleesboek om te zetten naar de essentie van yogabeoefening. Het is zeker de moeite waard om het te proberen. Al was het maar om mee te verzinnen hoe je lichaam zich kan voelen, hoe je kunt proberen je lichaam te beheersen, hoe je rust kunt vinden. Hoe de wereld te vormen naar jezelf. Het lijken onmogelijke beelden maar de woorden in dit boekje ondersteunen je.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles