Donderdag, 21 april, 2022

Geschreven door: Berends, Bianca
Recensie door: Water, Hanneke van de

In het Atelier

Schilderproces van dicht bij

[Recensie] Wanneer je van kunst houdt en geĆÆnteresseerd bent in het creatieve proces dat aan de creatie voorafgaat, dan moĆ©t je dit prachtige boek eigenlijk lezen. Kunstenares Bianca Berends zet in In het atelier 150 dagen lang de deuren van haar atelier wagenwijd open en neemt haar lezers mee in haar creatieve proces. Hetgeen dat heeft opgeleverd is het onderwerp van deze recensie: een even indrukwekkend als prachtig boek voor iedereen die ook maar iets met kunst heeft.

ā€œWaarom een boek over dit schilderproces? Omdat ik eindelijk begrijp wat het belang ervan is en dat graag met anderen wil delen. Lang geleden zei mijn tekenleraar op de middelbare school, dat ik me voor mijn examenopdracht moest concentreren op het schilderproces en niet op het eindresultaat. Ik hoorde hem wel, maar ik begreep niet wat hij bedoeldeā€¦ā€

Tijdens het lezen -Ć©n bekijken(!)- van dit boek, kom je er al snel achter dat je het stereotype romantische idee van de peinzende en op inspiratie wachtende kunstenaar, als je zoā€™n gedachte al had, wel los kunt laten. Berends wacht niet op inspiratie, ze laat in dit boek zien dat je als kunstenaar het avontuur moet aangaan en dat door lef te hebben en door te zetten, bijzondere nieuwe creaties ontstaan. Berends legt uit hoe haar creatieve denkproces werkt en welke technieken en materialen ze gebruikt. Het is een boek vol tips, trucs en gedachtespinsels, maar bovenal vol kleurrijke beelden van een creatieve reis.

Dit alles maakt dit ā€“ ook qua omvang – indrukwekkende boek tot een juweel voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in kunst of zelf creĆ«ert. Die laatste doelgroep zal bovendien ook heel blij worden Ć©n geĆÆnspireerd raken van alle tips, lijstjes en verwijzingen naar filmpjes (via QR codes), die Berends heeft opgenomen. Elke lezer zal echter verheugd meegaan op de kleurrijke trip naar CuraƧao, daar waar Berends woont en werkt.

ā€œNaast het geven van inzicht in mijn werkproces, wilde ik ook laten zien dat het de moeite waard is om uit je comfortzone te stappen. Door de vele afbeeldingen van de experimenten en van de verschillende stadia van schilderijen heb je een goed beeld kunnen krijgen van mijn procesmatige aanpak.ā€

Yoga Magazine

De teksten en vele bijzonder fraaie afbeeldingen, die er overigens voor zorgden dat Berendsen er beslist een ā€˜fanā€™ bij heeft, zijn goed in evenwicht en door het formaat en de hardcover is ā€˜In het atelierā€™ een boek dat je eerst geboeid zal lezen en vervolgens als inkijkboek bij de hand zal houden.

In het atelier is een prachtig, interessant en inspirerend boek geworden van een gepassioneerde kunstenaar die niet alleen haar mooie werk ā€˜tentoonsteltā€™ in dit boek, maar ook verhaalt over haar leven, haar creatieve brein, haar passie en dilemmaā€™s.

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi