Zaterdag, 22 februari, 2020

Geschreven door: Sicard, Tristan
Recensie door: Out, Esther

Kaaskenner word je zo

Kazen van over de hele wereld

[Recensie] Altijd al meer willen weten over kaas? In Kaaskenner word je zo van Tristan Sicard vind je antwoorden op al je vragen.

Het boek begint met een beknopte geschiedenis van de kaas. Wist je bijvoorbeeld dat er aanwijzingen zijn dat er 5000 jaar voor Christus al kaas gegeten werd? Via het hoofdstuk over de diersoorten en wat de dieren eten, gaan we naar het hoofdstuk over het hoofdingrediƫnt van kaas: melk.

Uitgebreid wordt uitgelegd hoe melk uiteindelijk kaas wordt en welke hoofdsoorten kaas er allemaal zijn. Zo is er bijvoorbeeld verse kaas, weikaas, geaderde kaas, smeltkaas en korstkaas.

Het tweede deel van het boek gaat over kaassoorten van over de hele wereld. Per soort is er een beschrijving opgenomen. Je leest waar de kaas vandaan komt, hoe het eruit ziet, hoe het smaakt en welk vetgehalte het heeft. Verder een verwijzing naar de kaart die achterin het boek is opgenomen met een precieze aanduiding waar de kaas vandaan komt. Van iedere soort kaas die je maar kunt bedenken is een beschrijving opgenomen en de kazen die worden besproken komen van over de hele wereld. Je kunt dit boek dus ook gebruiken als een kaas encyclopedie.

Wordt Vervolgd

Hoofdstuk 3 gaat over terroir en geografie. De grond waarvan de dieren eten die de melk voor de kaas leveren, heeft natuurlijk invloed op de uiteindelijke smaak van de kaas. Hoofdstuk 4 leert je onder andere hoe je kaas moet proeven en hoe je een goed kaasplankje samenstelt.

Al met al staatĀ Kaaskenner word je zoĀ boordevol met nuttige informatie begeleid met mooie illustraties van Yannis Varoutsikos, die eerder ook bijvoorbeeld alĀ Cocktailkenner word je zoĀ illustreerde. Leuk boek voor de liefhebber!

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.