Zaterdag, 22 september, 2018

Geschreven door: Oldenburger, Leo
Artikel door: Jordaan, Theo

Keepers zijn gek

Ideaal leesvoer tijdens een saaie voetbalwedstrijd of op vakantie

[Recensie] Voetbalverslaggever en schrijver Leo Oldenburg is gefascineerd van keepers. Sterker nog hij is zelf ook zo gek geweest om doelman te zijn geweest. In zijn boek Keepers zijn gek heeft hij zich volledig kunnen storten op de keeper. Veel voetballers beschouwen de doelman als gek, of op zijn minst een beetje vreemd. En inderdaad moet je een bijzondere persoonlijkheid hebben om het doel tijdens een voetbalwedstrijd te gaan verdedigen. Meestal worden alleen de fouten die de doelman maakt onthouden en slechts zeer incidenteel kan een keeper uitgroeien tot een held, vaak tijdens een beslissende strafschoppenserie.

Leo Oldenburger heeft op een aansprekende wijze een zeer leesbaar boek gemaakt over de keeper. Aan de hand van vele tientallen anekdotes en op basis van interviews met bekende Nederlandse voetballers als Jan Boskamp, Hans Kraay Jr. en Ronald de Boer is hij erin geslaagd om op een originele wijze het fenomeen van de voetbaldoelman te boek te stellen.

De rijkdom aan verhalen en anekdotes over doelmannen is enorm. En Leo Oldenburger heeft merkbaar veel plezier gehad in het “verzamelen” van keepers van over de gehele wereld. Van criminelen tot weldoeners, van helden tot schlemielen, van de meest gewone doelman tot de excentrieke wereldburger, keepers lijken net mensen, alhoewel je na lezing van Keepers zijn gek,  wel het idee krijgt dat er bij de doelman vaker een steekje los dan gemiddeld. Leo Oldenburger heeft een zeer geslaagd boek geschreven, goed geschreven, vaak droogkomisch, soms aandoenlijk, een echte aanbeveling om te lezen tijdens een saaie voetbalwedstrijd of tijdens de vakantie.

TijdvoorTijdschriften

Eerder verschenen op Allesoversporters.nl