Maandag, 13 maart, 2017

Geschreven door: Reumer, Jelle
Artikel door: Cad├ęe, Gerhard C.

Kijk waar je loopt

De sponzen van Hoog Catharijne

[Signalering] Neem een kijkje bij het museum Huis van Hilde in Castricum en bewonder vóór u  binnenkomt de schitterende wanden:  wat een rijke verzameling van fossiele inktvissen!

Terecht krijgt deze wand een centrale plaats in Jelle Reumers nieuwe boek Kijk waar je loopt, Over stadspaleontologie. Hij geeft een rijk geïllustreerd overzicht van wat we in onze steden voor fraais aan fossielen in gebouwen, stoepranden en tot zelfs in toiletten kunnen bewonderen.

Natuurlijk komt Hoog Catharijne in Utrecht met zijn talrijke fossiele sponzen aan bod, maar daar blijkt nog veel meer te zien. Na een korte inleiding over de diverse diergroepen, ge├»llustreerd met platen uit Haeckels Kunstformen der Natur beschrijft hij voor de opeenvolgende geologische perioden vindplaatsen van deze fossielen in onze steden met veel duidelijke fotoÔÇÖs. We lezen waar de gebruikte steen vandaan komt en hun ouderdom. Reumer geeft goede aanwijzingen waar ze te vinden, maar enthousiasmeert ook zelf op zoek te gaan, soms met plantenspuit en spons om ze beter zichtbaar te maken.

Wandelmagazine

Eerder verschenen in Natura