"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Klein Wonen – Small Homes

Maandag, 25 november, 2019

Geschreven door: Jacqueline Tellinga
Artikel door: Mischa Brendel

Groots boek over klein wonen

[Recensie] Hoe realiseer je een wijk vol met tiny houses, waarin er oplossingen worden gevonden voor de huidige woonproblematiek? Je schrijft een prijsvraag uit. Althans, dat is wat de gemeente Almere in 2016 deed met de BouwEXPO Tiny Housing. In het tweetalige boek Klein Wonen – Small Homes beschrijft Jacqueline Tellinga hoe deze prijsvraag leidde tot een wijk vol met kleine woningen.

Dat er bij de bouw van een dorp vol innovatieve woningen heel wat komt kijken, zal weinigen verwonderen, maar wat er dan allemaal aan te pas komt, is velen niet bekend. Klein Wonen werpt wat dat betreft een verhelderend licht op de zaak: het komen met een mooi ontwerp voor een tiny house is slechts één klein radertje in de grote molen. Wat te denken van bijvoorbeeld de vergunningsaanvragen, de aansluitingen op nutsvoorzieningen en bouwbesluiten?

Dat klinkt allemaal erg saai, maar Tellinga weet het geheel op een pakkende manier te brengen in een boek dat een kruising tussen een case study en een verslaglegging lijkt. De verschillende aspecten omtrent het bouwen van een tiny house komen in hun eigen hoofdstuk aan bod, waarbij er veel ruimte is voor beeldmateriaal.

De meeste ruimte krijgt het hoofdstuk over de verschillende tiny houses zelf. En volkomen terecht, want er zit enorm veel variatie tussen alle kleine woningen. Zo richt Slim Fit zich op bouwen in de drukke stadcentra: een smalle woning die de hoogte opzoekt. Met een bruto vloeroppervlak van 50 m2 verdeeld over drie verdiepingen, neemt de woning minder ruimte in dan twee parkeerplaatsen in de stad. Het ontwerp is vooral praktisch, want alle basisvoorzieningen zijn gewoon aanwezig.

Boekenkrant

Heel anders is het compacte Tiny Revolver House. In dit cilindervormige huis verander je met een draai de functie van een kamer. De woning bevat naast een vast gedeelte een roterend deel dat drie verschillende functies aan kan nemen: eet- en werkruimte, slaapkamer en loungekamer.

Bij het project Nezzt gaat het dan weer om drie woningen met elk een oppervlak van 47 m2, op elkaar gestapeld. De gestapelde woningen bevatten geschakelde gevelpanelen van gerecycled kunststof.

Ook de bewoners komen in het boek aan het woord. Die zijn allen, weinig verrassend, uitermate te spreken over hun woning. Hieruit blijkt vooral dat de mensen die kiezen voor een tiny house een bepaalde mindset hebben: bigger is zeker niet better.

Klein Wonen – Small Homes brengt BouwEXPO op een verfrissende manier in woord en beeld. De keuze om de Nederlandstalige en Engelstalige versie in één boek te bundelen en daarbij beide talen naast elkaar te zetten, pakt wat minder goed uit. Hierdoor is het soms wat verwarrend lezen en valt op dat de Nederlandse tekst soms wel erg letterlijk is vertaald om het geheel redactioneel passend te krijgen.

Dat neemt echter niet weg dat het boek een absolute aanrader is voor mensen die erover denken om een tiny house te bouwen of er in een te gaan wonen.

Eerder verschenen in TW