Zaterdag, 13 juni, 2020

Geschreven door: Kuyper, Sjoerd
Grootzus,
Artikel door: Arts-Honselaar, Hanneke

Kom je mee

Een foto kan toch niet spinnen!

[Recensie] In dit prentenboek staat de tekst tussen de pagina-vullende illustraties die samen het verhaal van het jongetje Nesto vertellen. De ouders van Nesto zijn gescheiden. Als cadeau voor zijn A-diploma krijgt Nesto een ingelijste foto van zijn beste vriend, de kat Bardo. Hij kan deze foto dan op zijn kamertje hangen wanneer hij bij zijn vader is die op de twaalfde verdieping van een flat woont.

Maar Nesto wil geen foto van Bardo, hij wil Bardo bij zich hebben, ook wanneer hij bij zijn vader logeert. Bardo mag niet mee omdat pappa geen tuin heeft. Maar de buurvrouw heeft ook een poes, op twaalf hoog. Dus het kan wel.

Omdat zijn vader geen Skype heeft, schrijft Nesto kaartjes naar Bardo en voert wanneer hij thuis is hele gesprekken met hem. Omdat hij Bardo mee wil nemen naar zijn vader bedenkt hij een plannetje. Hij maakt ruimte in zijn schooltas en neemt Bardo mee naar school en naar pappa.

Daar wordt Bardo vriendjes met Lina, de poes van de buurvrouw. Ondertussen sluit Bardoā€™s vader vriendschap met de buurvrouw waardoor Nesto in het vervolg op haar laptop mag Skypen met Bardo. Dan komt de verrassing uit de mouw. Lina heeft kittens gekregen. Nesto krijgt er van de buurvrouw een cadeau voor wanneer hij bij zijn vader logeert. Hij noemt de kitten Oelie. Zo heeft hij bij zijn B-diploma drie vrienden bij zich: Bardo, Lina en Oelie.

Geschiedenis Magazine

Ook de ouders van Nesto spelen in het geschreven verhaal en in de tekeningen een duidelijke rol. Aan het begin van het boek zie je ze aan de kant van het zwembad zitten met een stoel tussen hen in en het cadeau voor Nesto erop. Gaandeweg het verhaal zien we dat de moeder van Nesto een nieuwe relatie heeft en aan het eind van het verhaal, wanneer Nesto zijn B-diploma haalt, zitten zowel zijn moeder als zijn vader met hun nieuwe partner aan de rand van het zwembad. De moeder van Nesto heeft een mooi Afro-kapsel, Nesto zelf ook en hij en zijn vader dragen stoere cowboylaarzen.

Kom je mee? is een prentenboek dat geschikt is om het thema echtscheiding en nieuwe relaties bespreekbaar te maken bij jonge kinderen. De tekst is summier maar wordt effectief aangevuld door de illustraties. Samen vormen ze een geheel, maar ze kunnen elkaar niet missen.

Voor het eerst gepubliceerd op De leesclub van Alles