Zaterdag, 17 augustus, 2019

Geschreven door: Haughton, Chris
Artikel door: Alem, Katelijne van

Komt goed, Kleine krab

Ze gaan splesj splesj splesj door het glibberige, slijmerige zeewier

Auteur en illustrator

[Recensie] Chris Haughton  is een Ierse prentenboekenmaker. Hij heeft Komt goed, Kleine Krab geschreven en getekend. Bij kinderen en ouders zijn zijn mooie gekleurde prentenboeken zeer geliefd.

In 2012 werd zijn eerste prentenboek Mama kwijt gekozen tot Prentenboek van het jaar.

Verhaal

Awater

In een rotspoel tussen de stenen op het strand wonen twee krabben: Grote Krab en Kleine Krab. Vandaag zijn ze van plan om naar de zee te krabbelen en even te schaartje-baden. ‘Dit wordt fantastisch!’, zegt Kleine Krab. Maar zodra hij de woeste zee ziet, krabbelt hij terug. ‘Die golven zijn veel te hoog!’ Gelukkig verzamelt hij toch de moed om zich met de stroming mee te laten voeren – en dan gaat er een prachtige onderwaterwereld voor hem open.

 Zee

De zee wordt prachtig weergegeven in dit boek. Ben jij weleens bij de zee geweest, en durfde je toen de zee in? Ook de onderwaterwereld is geweldig, deze kun je bij een aantal dierentuinen ook zien. Samen kun je de mooie platen bekijken en naspelen met visjes en dergelijke wat er allemaal te zien is.

Dromen nagaan

“Ik denk dat jij overal heen kunt,” zegt de Grote Krab tegen die Kleine Krab. De Krab vindt het spannend om de woeste zee in te gaan, maar hij verzamelt zoveel moed dat hij het toch gaat proberen. Door moed te verzamelen kun je veel dromen nagaan, een prachtig onderwerp om het over te kunnen hebben samen.

Vormgeving

Een geweldig mooi boek, de prenten zijn zeer kleurrijk en grafisch. Ik houd heel erg van deze tekenstijl. De onderwaterwereld wordt prachtig in beeld gebracht en is ook erg stoer. De zinnen zijn kort en goed te volgen, zeer geschikt voor jonge kinderen. Dit boek wordt er nog vaak bijgepakt om samen te kunnen lezen. De emoties worden zeer goed weergegeven, ook al gebeurt dit in kleine details. Je ziet direct dat de Kleine Krab bang is wanneer hij de grote zee ziet en heel trots wanneer het hem gelukt is erin te gaan. Een kunstig prentenboek!
—
Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles