Zaterdag, 6 juni, 2020

Geschreven door: Hahnemann, Trine
Recensie door: Reinders, Eva

Kopenhagen Food

De Deense keuken voor en na Noma

[Recensie] Zodra de vakantiebestemming bekend is, begin ik alvast na te denken over een van de belangrijkste aspecten van een reis: waar gaan we eten? En vooral ook: wát? Ruim voor vertrek heb ik mijn lijstjes met restaurants, gerechten én culinaire boodschappen al klaar. Er zijn meer mensen zoals ik en daarom zijn er tegenwoordig reisgidsen met recepten of kookboeken over bezienswaardige en culinair interessante steden. Tot die laatste categorie behoort Kopenhagen Food van Trine Hahnemann, een kloek boek met sfeervolle foto’s van de Deense hoofdstad, verhalen, eetadressen en zo’n zeventig recepten.

Trine Hahnemann (1964) groeide op in Kopenhagen en woont er inmiddels meer dan veertig jaar. Ze is kookboekenauteur en eigenaar van een bakkerij-caf√©-kookschool-restaurant,¬†Hahnemanns K√łkken. In¬†Kopenhagen Food¬†verweeft ze haar persoonlijke verhaal met de geschiedenis van de stad. Ze neemt je mee door de verschillende wijken, van het kleurrijke Nyhavn, het zestiende-eeuwse centrum en de arbeiderswijk Vesterbro tot haar thuishaven √ėsterbro. Ze vertelt je over haar wandelingen, over de meest bijzondere plekken om te eten en waar je het lekkerste¬†sm√łrrebr√łd¬†kunt bestellen.

En passant leer je een heleboel over de Deense keuken. Trine maakt onderscheid tussen de periode v√≥√≥r en n√° Noma. Ervoor was er geen echte restaurantcultuur en werd het eten thuis sterk be√Įnvloed door de Franse en Italiaanse keuken. Sinds het succes van Noma, dat in 2003 voor het eerst haar deuren opende, is er hernieuwde aandacht voor tradities, maar daarnaast ook een waanzinnige hoeveelheid ruimte voor creativiteit en modernisering.

De recepten laten dan ook precies d√°t zien: het zijn klassiekers, maar ook het resultaat van de moderne¬†Nordic cuisine. Het koken is van een behoorlijk niveau. Er wordt zelf brood gebakken, bladerdeeg gemaakt en bij een vleesgerecht horen soms twee groentebereidingen. De duidelijke lay-out en zorgvuldige vertaling maken de recepten wel makkelijker uitvoerbaar. Lokale favorieten als Frikadeller (half-om-half gehaktballetjes met ui, tijm en vrij veel melk), Hakkeb√łf (hamburger), hotdogs en Fl√łdeboller (schuimzoenen) en Trine‚Äôs¬†lievelings¬†zoals Mazarincakejes passeren de revue. Smaakpapillen prikkelende ingredi√ęnten zijn bijvoorbeeld zoete Scandinavische mosterd, topinamboer, cassisbessen, marsepein‚Ķ

Dans Magazine

Ik denk dat ik binnenkort maar naar Kopenhagen ga. De voorpret is alvast begonnen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl