Zaterdag, 12 mei, 2018

Geschreven door: Cortvriendt, William
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Lichter

Overgewicht als verdienmodel

[Recensie] We kennen William Cortvriendt van het boek Hoe word je 100 en de televisieserie met dezelfde naam. Zijn laatste boek heeft als titel Lichter. Het onderwerp van zowel de televisieserie als de boeken is, als het over voeding gaat, het meest besproken onderwerp van vandaag de dag. Gewicht verliezen, obesitas en  overgewicht zijn hot. Hoe komen we aan overgewicht en vooral, hoe komen we er weer vanaf.
De methode die William Cortvriendt promoot is niet nieuw. Geen koolhydraten en lekker veel goed vet eten, geen honger en afvallen als een malle. Want minder eten en meer bewegen helpt niet. Dat horen we toch allemaal graag nietwaar? Vet eten, geen honger en bewegen hoeft niet. En je valt toch af! Heb je diabetes2? Dat is helemaal geweldig want daar kom je bijna vanzelf vanaf.

Het klinkt allemaal zo simpel dat je je afvraagt waarom er dan nog altijd mensen rondlopen met overgewicht. Volg gewoon deze methode en binnen een half jaar ben je op je ideale gewicht en zo gezond als een vis is het devies. Of ligt het toch iets genuanceerder?
Wat in eerste instantie een beetje te denken geeft is het feit dat er blijkbaar wel erg veel boeken nodig zijn om steeds weer dezelfde methode onder de aandacht te brengen. Ook is het jammer dat de schrijver alle andere di√ęten en methodes afdoet als onzin en van mening is dat afvallen een lucratief onderwerp is voor kwakzalvers en dieetgoeroes. Ook lezen we veel adhesiebetuigingen en succesverhalen.

Het doet allemaal een beetje onecht aan en als we ons wat verder in het onderwerp verdiepen dan lezen we dat ook William Cortvriendt en zijn methode niet onomstreden zijn en dat we wellicht moeten constateren dat hij √©√©n van de dieetgoeroes is die obesitas en gewicht verliezen als erg lucratief onderwerp ontdekt heeft. William Cortvriendt is arts (al staat hij volgens sommigen niet meer als arts geregistreerd) maar is van mening dat de door andere artsen en di√ętisten voorgeschreven methode van meer bewegen en minder eten √©√©n van de grootste missers ooit is. Wie echter meer weet van gewicht verliezen zal je vertellen dat¬†alle¬†di√ęten succesvol zijn. Zolang je je aan de voorgeschreven regels houdt val je af. Het probleem zit hem dan ook vaak niet in het afvallen maar in het behouden van het gewichtsverlies over de lange termijn.

We worden aan alle kanten overspoeld door deskundigen die allemaal zeker weten dat hun methode echt werkt en vooral ook zo makkelijk is. Zonder honger en moeite afvallen. Eindelijk! Iedereen heeft ongelijk behalve de deskundige zelf.
Wie zich gaat verdiepen in het dieet dat het boek Lichter beschrijft moet zijn of haar gezonde verstand blijven gebruiken en ook lezen hoe andere deskundigen over de woorden van William Cortvriendt denken.

Bazarow

Hoe je het ook wendt of keert, de manier om gewicht te verliezen is eigenlijk heel vanzelfsprekend.¬†Minder energie naar binnen krijgen dan dat je verbruikt en de rest gaat vanzelf. En vertrouw daarbij¬† op je eigen gezonde verstand en intu√Įtie boven alles.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl