Zaterdag, 18 september, 2021

Geschreven door: Martin, Pierre
Recensie door: Stil, Jacqueline

Madame Le commissaire en de verdwenen Engelsman

Verheffen uit de dagelijkse realiteit is precies wat een boek hoort te doen

[Recensie] Isabelle Bonnet is hoofd van een antiterreureenheid in Parijs. Bij een bomaanslag raakt ze gewond en belandt in het ziekenhuis. Wanneer zij daar ontslagen wordt, is het nog niet helemaal goed met haar. Ze gaat revalideren in haar geboortedorp. 

Toen zij nog klein was, zijn haar ouders daar omgekomen bij een auto-ongeluk.  Haar vader was burgemeester van het dorpje Fragolin in Frankrijk aan de cote d’azur. Haar moeder was zwanger van een tweede kindje. 

Wanneer Isabelle aankomt in Fragolin maakt zij kennis met mensen die haar vader nog hebben gekend, en met haar vroegere hartsvriendin Clodine. Al deze mensen hebben een eigen leven opgebouwd in het schilderachtige dorpje. De huidige burgemeester, nodigt Isabelle uit voor een etentje, en langzaam groeit er een intieme relatie tussen de twee.

Dan verdwijnt er een Engelsman die in het dorp woonde, en vindt men een vermoorde vrouw in zijn huis. De zaak is overgedragen van de plaatselijke gendarmerie aan de nationale politie.  Maurice, de leidinggevende van Isabelle in Parijs, vraagt of zij bij wijze van therapie deze zaak op zich wil nemen. De rang die daarbij hoort is Madame Le commissaire, wat lager is dan haar rang in Parijs. 

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

De Engelsman blijkt onder valse papieren te staan ingeschreven. Het duurt niet zo lang totdat Isabelle zijn ware identiteit heeft gevonden. Hij is een fraudeur die er met het geld van zijn clientèle vandoor is gegaan. De vrouw is een prostituee met de naam LouLou. Via haar collega Zoe komt Isabelle van alles over haar te weten.

Isabelle voelt zich nog niet helemaal fit, zowel geestelijk als lichamelijk voelt zij nog de nawee√ęn van de bomaanslag. De adrenaline die zij krijgt van het nieuwe onderzoek is haar zeer welkom. Ze kan haar problemen daardoor soms vergeten. 

Er zijn verschillende theorie√ęn over de mogelijke toedracht van de moord, maar pas op het eind van het boek komt de ware aap uit de mouw.¬†Tegelijkertijd met deze moord onderzoekt Isabelle het auto-ongeluk van haar ouders. Ze komt erachter dat er geknoeid is met de rapporten over de toedracht van het ongeluk. Haar vader moest uit de weg worden geruimd omdat hij zich als burgemeester keerde tegen een groot bouwplan. Isabelle overdenkt van alles hierover, maar de burgemeester vindt haar te wantrouwend is.

Madame Le commissaire en de verdwenen Engelsman is een afwisseling van feest, ontspanning en onderzoek.  Het verhaal zit ingenieus in elkaar en houdt de lezer stevig bij de les. De karakters zijn goed uitgewerkt en het boek laat weinig te wensen over.  Er is geen moment dat de plot onrealistisch lijkt, de dapperheid van Isabelle ontroert. Vooral op het einde wordt het nog even heel spannend. Het verhaal tilt de lezer even op uit de dagelijkse realiteit, en dat is precies wat een boek hoort te doen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles