Zaterdag, 3 augustus, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Liefaard, Joop

Moord volgens Turner

Voor liefhebbers van actie en geweld

[Recensie] Na een avondje stappen met een paar vrienden rijdt Dirk Le Roux een zwart meisje aan. Zonder hulp te verlenen vertrekken ze en laten het meisje achter. Ze wordt later dood gevonden. De schatrijke zakenvrouw Margot Le Roux, de moeder van Dirk heeft grote plannen voor haar zoon en daar past deze gruwelijk gebeurtenis niet in. Zij doet er alles aan om te voorkomen dat hij als schuldige wordt aangewezen.

Massieve tegenstand

Adjudant Rabebe Turner van de afdeling moordzaken van de Kaapstadse politie denkt daar anders over. Hij heeft een diep gevoel voor rechtvaardigheid en wil er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen en de ware schuldige voor het gerecht te brengen. Daarbij stuit hij op massieve tegenstand en moet hij zelfs voor zijn leven vrezen.

Beeldende beschrijvingen

De Britse psychiater, filmmaker en schrijver Tim Willocks (1957) heeft Zuid-Afrika uitgekozen als land waar Moord volgens Turner is gesitueerd. Hij beschikt over een gedegen kennis van het land, de beschrijvingen van natuur en cultuur zijn beeldend en zijn (misschien te sombere) beschouwingen over corruptie en machtsmisbruik binnen het politionele en juridische apparaat overtuigen. In deze setting moet adjudant Turner de moord oplossen.

Sterke maag nodig

Moord volgens Turner is een echte actiethriller die leest als een spannende pageturner. De enige momenten waarop je het boek terzijde wilt leggen of een paar bladzijden wilt overslaan zijn de momenten waarop het verhaal heel erg grafisch en soms onsmakelijk wordt. Een waarschuwing is hier op zijn plaats. Je hebt bij sommige passages een sterke maag nodig.

Wordt Vervolgd

Scherpe scheiding goed en kwaad

Turner is een man met een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid. Hij heeft een hoog moreel besef en verlangt van zijn omgeving dat zij ook volgens deze waarden leven. Niet iedereen onderschrijft deze opvatting en daardoor is er in het verhaal een scherpe scheiding tussen goed en kwaad. Turner probeert zijn doel met goed speurwerk te bereiken maar wanneer dat met praten niet lukt, gebruikt Turner een breed arsenaal van hardhandige manieren om tot de kern van de zaak door te dringen en dat leidt uiteindelijk tot een respectabel aantal lijken.

Litertje bloed

Hier wringt ook de schoen met deze thriller. Turner wil een man van onbesproken gedrag zijn maar soms slaat dit bij hem al te gemakkelijk om in het tegendeel en wordt hij een vechtmachine die niet op een litertje bloed kijkt.

Voor lezers die van thrillers met veel actie en geweld houden is Moord volgens Turner een prima keuze maar lezers die van diepgang houden en een intelligent plot waarderen, kunnen dit boek beter aan zich voorbij laten gaan.

Eerder verschenen op Mijn Boekenblog