Zaterdag, 8 januari, 2022

Geschreven door: Cneut, Carll
Recensie door: Pontororing, Rita

Onderwater tekenen, krabbelen en kleuren met Carll Cneut

Meer, meest, meest meest

[Recensie] Kleurplaten en kleurboeken zijn er genoeg. Kinderen vinden kleuren leuk. Maar wordt hun fantasie daardoor geprikkeld? Als het antwoord nee luidt dan is Onderwater tekenen, krabbelen en kleuren met Carll Cneut een heel goed alternatief. Zoals de titel zegt, een tekenboek, een krabbelboek, een kleurboek. Èn ook een boek om met kinderen over de illustraties te praten.

Elke linkerpagina deelt Caril Cneut onderwaterdieren illustraties. Bij elke illustratie geeft hij diverse opdrachten. Het tekenen stimuleert hij bijvoorbeeld door eerst een zeepaardje te laten zien. Op de bladzijde er naast de uitnodiging om de getekende zeepaardjes in te kleuren, dan een aantal krabbeltjes bij te voegen. En daarna zelf een paar te tekenen.

Cneut stimuleert de creativiteit door deze kleine opdrachten toe te voegen. Nog een voorbeeld “maak ons gek; maak ons gekker.” Een bladzijde met twee getekende voorbeelden van vissen die kinderen kunnen afmaken door de vissen op een vreemde manier af te tekenen. Dus niet een gewone opdracht als teken ook eens een vis of teken deze vis na.

Op een andere bladzijde zien we een paar vissen met op de bladzijde er naast de opmerking “Ik heb nog meer vrienden”. Klinkt heel anders als er de opdracht zou staan, teken nog meer vissen.

Boekenkrant

Cneut is een Vlaamse illustrator. Dat is af en toe te merken aan het taalgebruik bij sommige opdrachten. Zo zien we op een aantal pagina’s met allerlei soorten getekende vissen de opdracht “Vervolledig ons”. Op de volgende vissenbladzijde “Vervolledig ons meer” want nu zijn de vissen wat minder ingetekend. Dan een bladzijde met alleen herkenbare contouren van een vis en “Vervolledig ons meest” en hij eindigt met de opdracht “Vervolledig ons meest meest”. Er staan nu alleen wat krabbels als uitnodiging om de onderwaterdieren af te maken. Een hele originele werkwijze om kinderen hun tekentalenten te laten zien.

En zo staat dit boek vol aanmoedigingen om te tekenen, te kleuren, te krabbelen of krabbels af te maken. Bovendien worden kinderen gestimuleerd om niet alleen te kleuren, te tekenen maar ook te observeren. En vooral hun fantasie te gebruiken. En niet met de opdracht gebruik je fantasie, neen opdrachten waarbij kinderen aangemoedigd worden door hele fantasievolle opdrachten te geven.

Eerder verscheen Vogels tekenen, krabbelen en kleuren met Carll Cneut.

Onderwater tekenen, krabbelen en kleuren met Carll Cneut, dat ook nog de grootte heeft van een echt schetsboek, groter dan A4, is een dikke aanrader.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles