Zaterdag, 20 februari, 2021

Geschreven door: Dellaira, Ava
Artikel door: Wortman, Sanne

Op zoek naar

Moeder, dochter, racisme, liefde

[Recensie] Op zoek naar heeft twee verhaallijnen die door elkaar lopen. Het verhaal van Angie speelt zich af in het heden; het verhaal van Angies moeder Marilyn volgen we zo’n achttien jaar eerder, voor de geboorte van Angie. De grote vraag is, wat is er gebeurd met Angies vader James? 

Een belangrijk thema in Op zoek naar is racisme. Angie is gekleurd, terwijl haar moeder wit is. Ze krijgt daardoor te maken met racisme waar haar moeder weinig van snapt, en aangezien ze haar vader nooit gekend heeft, is Angie nogal zoekende. Ze besluit op zoek te gaan naar haar vader, want haar moeder wil nooit over hem praten. Het levert een zoektocht op waarbij ze antwoorden, maar vooral zichzelf tegenkomt. Tegelijkertijd lezen we het verhaal hoe Marilyn James ontmoette, een relatie met hem kreeg, en uiteindelijk wat er met hem gebeurd is. 

Het is een sterk concept, wat een beetje rommelig uitgewerkt werd. Er zaten bijvoorbeeld flashbacks, in flashbacks, in flashbacks, waardoor de tijdlijn moeilijk te volgen was. 

Het verhaal kwam langzaam op gang, maar uiteindelijk wist het me wel te grijpen, vooral omdat ik zo graag wilde weten wat er met James gebeurd was. De schrijfstijl was prettig, al kon de vertaling beter. Vooral de keus voor ‘blank’ in plaats van ‘wit’ begreep ik niet, zeker in een boek dat racisme als thema heeft. En de sms-taal was onrealistisch. Wie typt er ooit ‘ut’ in plaats van ‘het’ of ‘t’? 

Boekenkrant

Ondanks deze puntjes van ergernis was Op zoek naar wel prettig en interessant om te lezen. Het heeft een goed thema, met een degelijk verhaal. Het is alleen jammer dat het niet zo goed is als het had kunnen zijn.  


Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles