Zaterdag, 7 november, 2020

Geschreven door: Haayema, Mark
Riphagen, Loes
Artikel door: Pontororing, Rita

Operatie Vrotte

Mevrouw Vrotte een heks?

[Recensie] Spelen met een bal, en o jee, de bal vliegt over de schutting. En niemand durft de bal terug te halen. Achter een schutting woont meestal een geheimzinnig persoon of iemand waar alle kinderen uit de straat bang voor zijn. Een alledaagse speelsituatie die heel herkenbaar is voor veel kinderen.

“Durf jij eroverheen te klimmen?” vraagt Loek aan Lisa.
“Ben je gek? Ze steekt ‘m lek!” antwoordt Lisa terwijl ze zenuwachtig op haar nagels bijt.

Zo begint Operatie Vrotte. Het nagelbijten van Lisa verhoogt de spanning.

Loek, Lisa en Lulu zijn drie vrienden die dus niet over de schutting van mevrouw Vrotte durven te klimmen. Maar ja, de bal willen ze wel terug hebben. Ze gluren alle drie door een gaatje in de schutting en door wat ze zien, zijn ze overtuigd. Mevrouw Vrotte is… een heks. Om de sfeer wat heksachtiger te maken heeft Loes Riphagen op de eerste bladzijden, een zwarte kat en zwarte kraaien toegevoegd.

Boekenkrant

Maar is mevrouw Vrotte wel een heks?

Mark Haayema is erin geslaagd om van Operatie Vrotte een reuzeleuk en spannend boekje met een ware ontknoping te maken. Operatie Vrotte is geschreven in samenwerking met een groep kinderen van Partou kinderopvang. Partou is aangesloten bij de “Nationale Coalitie Eén tegen Eenzaamheid” waarbij aandacht wordt gevraagd voor het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen. Partou wil met dit boekje inzetten op meer aandacht voor dit gegeven.

Als dit samengaat met het uitbrengen van een leuk voorleesboek dan is dat een geslaagde missie.

Op bijna elke bladzijde zijn Loek, Lisa en Lulu te zien met sprekende beelden. Prachtig is de bladzijde waarop Lisa op de bel drukt, hoofd achterover om te zien waar ze op de bel moet drukken. Loek en Lulu die zich vol spanning verstoppen achter een auto.

Operatie Vrotte is een vlot geschreven Gouden Boekje, met vrolijke tekeningen waarin het thema eenzaamheid onder ouderen op de laatste bladzijde op een originele wijze verwerkt is. En vooral een plezierig boek om voor te lezen. En wat te denken van de titel als een soort codenaam?

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles