Zaterdag, 9 oktober, 2021

Geschreven door: Oakley, Gaz
Recensie door: Reinders, Eva

Plants Only Kitchen

Leer balans op je bord te brengen

[Recensie] Bijna halverwege november, dus ook halverwege World Vegan Month. En, heb je al een keer (bewust) vegan gegeten de afgelopen twee weken? Deze zeer flexi vegan probeerde vegan maaltijden met jackfruit en ‘stuckjes’ die niets weg hadden van kip. Voor herhaling vatbaar. Onlangs verscheen Plants Only Kitchen van Gaz Oakley. Niet zijn eerste, niet zijn tweede, maar al het derde boek van deze populaire Welshman. Onder de naam Avant-garde vegan werd Gaz in een paar jaar tijd bekend op YouTube en Instagram en inmiddels bereikt hij meer dan 1 miljoen mensen.

In Plants Only Kitchen ligt de focus op snelheid en eenvoud. Verder houdt Gaz zich vast aan een ‘bordverdeling’ die bestaat uit groente en/of fruit, granen/zetmeel en eiwit in de verhouding 2:1:1. Op die manier houd je je maaltijd makkelijk in balans, zegt hij. Bij de recepten geeft Gaz aan wanneer een gerecht eiwitrijk en/of glutenvrij is en of het zich leent ‘om te mealpreppen’. Na een kort voorwoord volgen meteen de eerste recepten (wil je meer over hemzelf weten, dan kijk je maar op zijn site). Ontbijt, soepen, hapjes, hoofd-, bij- en nagerechten. Pasta, curry’s, ovengerechten en burgers krijgen allemaal een eigen hoofdstuk. In de inhoudsopgave zie je meteen ook de receptnamen: heel handig. Nieuwsgierig maken meteen de Hartige Welsh cawl (goed gevulde soep), Hemelse eenpanspasta met tomaat, Zoet-pittige salade met bakbanaan en de CrĂšme caramel (met sojaroom en -melk).

Voor een boek waarin eenvoud centraal staat, is het wat gek dat de moeilijkheidsgraad wordt aangegeven met cijfers van 1 tot 10. Knappe thuiskok die kan inschatten of hij een recept van niveau 4 of juist 7 aankan. Misschien is het Gaz’ professionele achtergrond die zich hier verraadt: op zijn vijftiende stond hij voor het eerst in een restaurantkeuken en naar eigen zeggen leert hij nog elke dag bij. Hij maakt gebruik van ingrediĂ«nten zoals vegan worstjes, kaas, chocolade en wijn en soms iets typisch Brits (Marmite!). Schnitzels maakt hij zelf van tofu en in het ‘gehaktbrood’ gaan portobello’s en zoete aardappel. Leuk trouwens om te zien dat de plants in zijn eigen keuken niet alleen in de pan gaan, maar ook het interieur bepalen. Met zijn innemende lach, aanstekelijke enthousiasme en deze toegankelijke recepten is Gaz een perfecte ambassadeur voor vegan food.

TijdvoorTijdschriften

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl